Mainos

Lipponen: Markan vahvistuminen tuskin enää toivottavaa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan hallitus päättää Euroopan valuuttakurssimekanismiin ERM:ään liittymisestä lähitulevaisuudessa. Sitä Lipponen ei kertonut, tehdäänkö päätös Suomen markan kytkemisestä ERM-järjestelmään ennen vai jälkeen vaalien.

Suomen tavoitteena on olla mukana Euroopan talous- ja rahaliiton ensimmäisessä vaiheessa, vakuutti pääministeri SDP:n puoluehallituksen kesäkokouksessa Kuopiossa. Lipposen mukaan hallituksen tehtävänä on huolehtia yhdessä muiden tahojen kanssa siitä, että Emu-jäsenyyden edellytykset ovat kaikilta osin olemassa.
-Markka on vahvistunut, ja tuskin on toivottavaa, että markka kovin kauheasti vahvistuu. Se ei ole aivan realistista ajatellen meidän talouttamme suhteessa muiden maiden talouksiin, huomautti Lipponen.

SDP:n puoluehallituksen kokous luonnehti ensi vuoden budjettia melko tyydyttäväksi. Budjetin päätarkoituksena on vahvistaa talouden vakautta ja sitä kautta luoda edellytyksiä paremmalle työllisyydelle.

Kunnissa yhä voimavaroja

SDP:n puoluehallituksen kokous luonnehti valtion ensi vuoden budjettia melko tyydyttäväksi. Lipposen mukaan budjetin päätarkoituksena on vahvistaa talouden vakautta ja luoda sitä kautta edellytyksiä paremmalle työllisyydelle. Työllisyyttä parannetaan myös budjetin veroratkaisulla, joka alentaa mm. verokiilaa.
-Kunnilta hallitus toivoo investointeja ja työllistämistä. Jos kunnat eivät tähän jostakin syystä lähde, niin toivottavaa on, että ne ainakin alentaisivat kunnallisverotusta, jos mahdollisuuksia on, kuului pääministerin viesti.

Lipposen mukaan budjettiratkaisu ei tuo suurta muutosta valtion ja kuntien välille.
-Tämä merkitsee nettomääräisesti koko 140 miljardin kunnallistalouteen 330 miljoonan markan kevennystä. Kunnilla on edelleen pelivaraa, ei kaikilla kunnilla, mutta yleisesti ottaen, vielä katsoa mitä työllisyyden hyväksi voitaisiin tehdä.

Itä-Suomi kaipaa yhteistyötä

Lipponen kehotti Itä-Suomen maakuntia nykyistä laajempaan yhteistyöhön. Hänen mukaansa nyt ei kaivata mitään "maakuntien kapinaa" tai "suurta aluepoliittista sotaa". Sen sijaan tarvitaan yhteistyötä maakuntien sisällä ja välillä.
-Pitäisi selkeästi vahvistaa maakuntien ja alueiden keskuksia, koska muuten Suomessa ei pärjätä. Jos ajatellaan Kuopion seutua, eikö täällä kannattaisi Kuopion ja Siilinjärven panna hynttyyt yhteen mahdollisimman pian, huomautti Lipponen.

Lipponen kertoi Itä-Suomen tietyn "eriseuraisuuden" tulleen näkyviin osaltaan myös Itä-Suomi-työryhmän työssä. Hän vakuutti, että mikään maakunta ei jää syrjään. Hallitus ottaa työryhmän väliraportin esitykset huomioon, mikä näkyy myös budjetissa ja tulevassa lisäbudjetissa.

Lipponen ihmetteli käytyä läänikeskustelua. Hän kertoi saaneensa siitä sellaisen kuvan, että läänit olisivat kaikkein tärkeimmät kehityksen välineet.
-Minä kysyisin, mitäs nämä maakunnat sitten ovat. Minulla on sellainen käsitys, että maakuntahallinto on alueiden oma organisaatio, jossa alueiden oma kanta muodostuu. Olettaisin, että maakuntien rooli tulisi keskustelussa jatkossa esiin.

SDP:n puoluehallituksen kesäkokous jatkuu Kuopiossa huomenna.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.