Mainos

Lipponen: Malttia tupo-neuvotteluihin

Pääministeri Paavo Lipponen kehottaa palkansaajajärjestöjä maltillisuuteen palkkavaatimuksissaan parhaillaan käytävissä tupo-neuvotteluissa.

Korkeiden nimellispalkkavaatimusten sijaan Lipponen suosittelee järjestöille tukeutumista palkkojen ja verotuksen yhdistelmään. Lipposen mukaan maltillinen linja on osoittautunut paremmaksi sekä työttömien, pienipalkkaisten että paremmin ansaitsevienkin kannalta.
-Korkeat nimelliskorotukset merkitsevät inflaatiopaineita, kireämpää verotusta ja huonompaa työllisyyskehitystä, Lipponen muistuttaa Turun Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa.

Lipponen korostaa, että palkkojen ja veroratkaisun yhdistelmällä voidaan hakea parasta mahdollista ratkaisua nimenomaan pienipalkkaisille, joiden kohdalla korkeat nimellisluvut merkitsevät tiukkenevaa työllisyystilannetta.
-Ostovoiman kasvua olisi nyt tavoiteltava ensi sijassa kasvavan työllisyyden kautta. Suomella on nyt ainutlaatuinen tilaisuus varmistaa vakaan talouden, hyvän työllisyyskehityksen ja kasvavan ostovoiman yhdistelmän jatkuvuus, Lipponen korostaa. Lipposen mukaan edellytyksenä tuloverotuksen vähänkin merkittävämmille tarkistuksille on palkkaratkaisujen maltillisuus ja kokonaisuutena alhaisen inflaation turvaava tulolinja, eikä siitä voida tinkiä.

Lipponen arvioi työmarkkinajärjestöjen tiiviin neuvottelutahdin mm. puskurirahastojen osalta viittaavan siihen, että tulosta tavoitellaan tosissaan. Uskoa keskitetyn tulosopimuksen syntyyn puoltaa Lipposen mukaan myös se, että kaikilla neuvotteluosapuolilla on käytettävissään kuluvan sopimuskauden kokemukset ja reippaasti sopimusta tehtäessä arvioitua suuremmat tulon kasvuluvut.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.