Mainos

Lipponen lupaili kunnille tukea tupo-ratkaisussa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan hallituksessa valmistellaan kuntapakettia mahdollisen tupo-ratkaisun yhteyteen. Hallitus keskustelee paketista sunnuntai-iltana ottaessaan kantaa tuloratkaisuun.

-Tarvitaan eräänlainen kuntapaketti, jolla huolehditaan siitä, että kuntien asema ei heikkene, Lipponen sanoi lauantaina Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla.
Lipposen mukaan kuntapaketti koskisi mm. niitä kuntia, jotka eivät ole hyötyneet yhteisöverojen kasvusta sekä niitä, joissa on paljon lapsiperheitä ja päivähoitokustannukset ovat suuret. Lipponen ei kuitenkaan paljastanut paketin yksityiskohtia.

SAK vaatii tupo-neuvotteluissa kunnallisverotuksen ansiotulovähennyksen korotusta, mikä vähentäisi kuntien verotuloja. Erityisesti kunta-sektorin ammattiliitot ovat vaatineet, että asia on hyvitettävä ratkaisun yhteydessä.

Verokevennykset painottuvat 1999

Lipposen mukaan tupo-neuvotteluihin liittyvästä veroratkaisun muodosta on jo päätetty. Lipponen kertoo, että verohelpotukset painottuvat vuodelle 1999. Hän kuitenkin muistuttaa, että hallituksen on tiedettävä työmarkkinajärjestöjen palkkalinjasta, ennen kuin verokevennysten suuruudesta voidaan päättää.

-Ensi vuoden osalle ei olisi juurikaan merkittäviä veromuutoksia tulossa, jos mitataan miljoonissa, joten tuloveron alennus painottuisi vuoteen 1999, Lipponen sanoi. -Veroratkaisun sisältö, sen linja on jo päätetty. Sitä tietysti täytyy sillä tavalla soveltaa, että eri palkansaajaryhmät voivat kokea olevansa tässä mukana, Lipponen huomautti. Lipponen toisti, että verokevennysten painopiste on pieni- ja keskituloisissa.

Lipposen mukaan tämän hetken tiedot viittaavat siihen, että tuloratkaisu "saattaisi syntyäkin". Lipponen arvioi, että keskusjärjestöiltä tuleva ratkaisu voisi tyydyttää palkkojen ja verotuksen osalta. -Siellä on kuitenkin vielä varsinainen palkkaratkaisu ja myös laadullisia kysymyksiä avoinna, Lipponen muistutti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.