Mainos

Lipponen luopuu puheenjohtajuudesta

Paavo Lipponen on ilmoittanut jättävänsä SDP:n puheenjohtajan tehtävät Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa.

SDP:n puoluevaltuusto oli tänään tavallista suuremman huomion kohde, kun puheenjohtaja, puhemies Paavo Lipponen kertoi Helsingin Työväentalolla suunnitelmistaan. Lipposen ilmoituksen mukaan kaksitoista vuotta SDP:n puheenjohtajana riittää. Hän luovuttaa vetovastuun seuraajalleen Jyväskylän puoluekokouksessa kesäkuussa.

Puoluejohdon valinta kuuluu puoluekokoukselle, ja ehdokaslista voi elää kalkkiviivoille asti. Virallisesti ehdokkaat asetetaan torstaina 9. kesäkuuta iltakuudelta, päivää ennen äänestystä.

Lipposen vahvimpana seuraajaehdokkaana pidetty puoluesihteeri Eero Heinäluoma kertoo vielä harkitsevansa asiaa ja antavansa vastauksensa ensi viikolla. Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki sanoo puolestaan tehneensä jo päätöksensä ja kertovansa siitä lähiaikoina. Kansanedustaja Arja Alho kertoi jo viime kuussa olevansa kiinnostunut puolueen johtotehtävistä.

Presidenttiehdokasasettelun aikataululle vahvistus

Puoluevaltuusto vahvisti kokouksessaan myös SDP:n presidenttiehdokasasettelun aikataulun. Päätös oli puoluehallituksen esityksen mukainen. Ehdokasasettelu päättyy 31. elokuuta. Puoluevaltuusto päättää SDP:n presidenttiehdokkaasta kokouksessaan 18.-19. marraskuuta.

Puoluesihteeri Eero Heinäluoma perusteli asian siirtämistä yli puoluekokouksen sillä, että aikaisempien kokemusten perusteella ehdokasta ei kannata asettaa kesällä. Syksyllä päästään paremmin vauhdikkaaseen kampanjaan. Jos ehdokkaita ilmoittautuu useampia, jäsenäänestys pidetään 24.-26. syyskuuta

Annetussa aikataulussa istuvan presidentin Tarja Halosen on ilmoitettava aikeistaan viimeistään elokuussa. Presidentin ilmoitus saattaa kuitenkin tulla jo selvästi aiemminkin. Heinäluoma sanoi, että presidentti voi kertoa päätöksensä milloin tahansa hänelle itselleen sopii.

SDP:ssä toivotaan Halosen ilmoittautumista viimeistään loppukeväästä, koska pääministeri Matti Vanhasen odotetaan antavan suostumuksensa puolueensa presidenttiehdokkaaksi jo keskustan puoluevaltuuston kokouksessa huhtikuussa.

SDP:llä "vahva usko" Haloseen

Sosialidemokraattisessa puolueessa luotetaan siihen, että tasavallan presidentti Tarja Halonen pyrkii jatkamaan tehtävässä vielä toisen kauden.

- Elämme hyvin vahvassa uskossa, että hän suostuisi ehdolle vielä seuraavalle kaudelle, Lipponen sanoi puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa.

SDP:n johto on keskustellut Halosen kanssa ehdokasasettelun aikatauluista ja ehdokkuudesta. Lipposen mukaan Halonen ei ole kertonut myöskään SDP:n johdolle, aikooko asettua ehdolle vai ei.

- Meillä on toiveita siitä, että ilmoitus tulee hyvissä ajoin eli siinä aikataulussa, että syksyn tullessa tietäisimme hänen kantansa.

SDP:ssä presidenttiehdokkaat tarvitsevat taakseen kymmenen puolueosastoa tai 250 jäsentä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.