Lipponen lisäisi ydinvoimaa

Energiamarkkinoiden avaaminen koko Euroopan unionin alueella on Suomen etujen mukaista, väittää eduskunnan puhemies Paavo Lipponen.

Lisäydinvoimaa tarvitaan viidennen ydinvoimalan jälkeenkin esitti eduskunnan puhemies Paavo Lipponen Fingridin kymmenvuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.

Energiapolitiikassa tulisi Lipposen mielestä näpertelyn sijasta keskittää huomio kuluttajien maksamien hintojen kohtuullisuuteen ja käyttää siinä käsillä olevia instrumentteja. Suomessa tarvitaan hänen mukaansa sekä lisää kapasiteettia että kilpailua uusien vahvojen toimijoiden muodossa.

Lipposen mukaan energian huoltovarmuuteen on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota ja siksi tarvitaan lisää omaa kapasiteettia kuitenkin samalla päästöjä vähentäen.

- Tuotantokapasiteetin on vastattava kulutuksen kasvua ja tästä syystä ydinenergia kuuluu yhtenä keskeisenä osana Suomen monipuoliseen energian tuotantorakenteeseen. Ilman uutta ydinvoimaa viidennen reaktorin lisäksi Suomi ei selviydy hiilidioksidipäästöjen vähentämisvelvollisuudesta, Lipponen sanoi.

Bioenergia ei ratkaisu lähivuosikymmeninä

Riittävä säätövoima on Lipposen mukaan tärkeää kulutushuippujen tasaamisessa. Hiilen merkitystä säätövoimana tai kriisiajan varavoimana ei siksi tule kieltää. Bioenergia ei kaiken kaikkiaan voi nousta ratkaisevaksi lähivuosikymmenien kuluessa, hän totesi.

Kotimaista tuulivoimatuotantoa ja bioenergiaa on Lipposen mielestä tuettava "niiltä osin kun se on ekologisesti ja taloudellisesti tarkoituksenmukaista".

- On arvioitava, onko esimerkiksi puuta tai muuta biomassaa kokonaistaloudellisesti kannattavaa ohjata polttoon vai tuotannon raaka-aineeksi. Paperitehtaat eivät voi Suomessa seisoa sen takia, että puuhioke menee energiantuotantoon, Lipponen sanoi.

Viljan käytössä biopolttoaineiden raaka-aineena ei Lipposen mukaan ole järkeä. Biomassassa ja jätteen poltossa on hänen mukaansa kuitenkin potentiaalia.

EU:n yhteisten energiamarkkinoiden ongelmaksi Lipponen nimesi sen, ettei energia kuulu yhteisökompetenssiin. Kokemus on hänen mukaansa osoittanut, että jaettu kompetenssi energiakysymyksissä olisi paikallaan.

- Euroopan unionissa tarvitaan kipeästi uutta tuotantokapasiteettia. Komission tulisi sanoa tämä selkeästi ja korostaa jäsenmaiden velvollisuutta huolehtia riittävästä kapasiteetista, Lipponen sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat