Mainos

Lipponen: Liike-elämä määrää brittien Emu-tahdin

Britannian Emu-valmiutta määräävät hyvin pitkälle liike-elämän kanta ja valmiudet, totesi pääministeri Paavo Lipponen tänään Lontoossa keskusteltuaan pääministeri Tony Blairin kanssa.

Lipponen ymmärsi Britannian ongelmat Emu-jäsenyyden suhteen ja piti tärkeänä, että Britannia liittyy talous- ja rahaliittoon "hyvässä järjestyksessä". -Se merkitsee, että ensin on pidettävä kansanäänestys tai vaalit, Lipponen tulkitsi.

Ajankohtaa, jolloin tämä voisi toteutua, ei hän halunnut arvailla. Blair tulee tarvitsemaan kaikki kykynsä ja tukensa viedäkseen Emu-hankkeen läpi Britanniassa, Lipponen sanoi.

Suuryritykset ovat Britanniassa vahvasti Emun kannalla, mutta pienemmät ovat vielä empiviä. Tilannetta pahentaa se, että suurin osa yrityksistä ei ole mitenkään valmistautunut kohtaamaan Emu-maailmaa. Blair kertoi Britannian suhtautuvan kielteisesti Saksan ja Ranskan esitykseen Emu-maiden yhteisestä elimestä, joka pohtisi talouspolitiikkaa pienessä sisäpiirissä.

Lipponen ymmärsi Blairin kantaa, mutta piti kiinni siitä, että epävirallinen yhteistyö Emu-maiden kesken voi olla hyvin tarpeellista. Euroopan Keskuspankin itsenäisyyttä se ei saa uhata, Lipponen painotti.

Laajentumisesta yksimielisiä

Blair ja Lipponen totesivat hallitustensa olevan samoilla linjoilla koskien EU:n laajentumista. Komission esitys, jonka mukaan neuvotteluihin otettaisiin ensiksi viisi Itä-Euroopan maata, niiden joukossa Viro, kelpasi molemmille.

Blair painotti, että aloittaminen viiden kanssa ei merkitse muiden hylkäämistä. Britannia haluaa nähdä kaikki kymmenen Itä-Euroopan maata EU:n jäseninä, Blair totesi. Britannialle on myös hyvin tärkeää, että EU saa suhteensa Turkkiin järjestykseen, niin ettei maa koe joutuneensa Euroopassa eristyksiin.

Pohjoista ulottuvuutta pohditaan

Lipponen selosti Blairille Suomen aloitetta EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä ja painotti, ettei Suomi sillä tarkoita mitään massiivista uutta tulonsiirtoa EU:n pohjoisille alueille ja ympäristölle. Pääministerit päättivät antaa suomalaisbrittiläiselle virkamiestyöryhmälle tehtäväksi selvitellä, miten ajatusta voisi kehittää eteenpäin. Jatkossa pääministerit aikovat pitää yhteyttä tarpeen vaatiessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.