Lipponen: Liike-elämä määrää brittien Emu-tahdin

Britannian Emu-valmiutta määräävät hyvin pitkälle liike-elämän kanta ja valmiudet, totesi pääministeri Paavo Lipponen tänään Lontoossa keskusteltuaan pääministeri Tony Blairin kanssa.

Lipponen ymmärsi Britannian ongelmat Emu-jäsenyyden suhteen ja piti tärkeänä, että Britannia liittyy talous- ja rahaliittoon "hyvässä järjestyksessä". -Se merkitsee, että ensin on pidettävä kansanäänestys tai vaalit, Lipponen tulkitsi.

Ajankohtaa, jolloin tämä voisi toteutua, ei hän halunnut arvailla. Blair tulee tarvitsemaan kaikki kykynsä ja tukensa viedäkseen Emu-hankkeen läpi Britanniassa, Lipponen sanoi.

Suuryritykset ovat Britanniassa vahvasti Emun kannalla, mutta pienemmät ovat vielä empiviä. Tilannetta pahentaa se, että suurin osa yrityksistä ei ole mitenkään valmistautunut kohtaamaan Emu-maailmaa. Blair kertoi Britannian suhtautuvan kielteisesti Saksan ja Ranskan esitykseen Emu-maiden yhteisestä elimestä, joka pohtisi talouspolitiikkaa pienessä sisäpiirissä.

Lipponen ymmärsi Blairin kantaa, mutta piti kiinni siitä, että epävirallinen yhteistyö Emu-maiden kesken voi olla hyvin tarpeellista. Euroopan Keskuspankin itsenäisyyttä se ei saa uhata, Lipponen painotti.

Laajentumisesta yksimielisiä

Blair ja Lipponen totesivat hallitustensa olevan samoilla linjoilla koskien EU:n laajentumista. Komission esitys, jonka mukaan neuvotteluihin otettaisiin ensiksi viisi Itä-Euroopan maata, niiden joukossa Viro, kelpasi molemmille.

Blair painotti, että aloittaminen viiden kanssa ei merkitse muiden hylkäämistä. Britannia haluaa nähdä kaikki kymmenen Itä-Euroopan maata EU:n jäseninä, Blair totesi. Britannialle on myös hyvin tärkeää, että EU saa suhteensa Turkkiin järjestykseen, niin ettei maa koe joutuneensa Euroopassa eristyksiin.

Pohjoista ulottuvuutta pohditaan

Lipponen selosti Blairille Suomen aloitetta EU:n pohjoisen ulottuvuuden kehittämisestä ja painotti, ettei Suomi sillä tarkoita mitään massiivista uutta tulonsiirtoa EU:n pohjoisille alueille ja ympäristölle. Pääministerit päättivät antaa suomalaisbrittiläiselle virkamiestyöryhmälle tehtäväksi selvitellä, miten ajatusta voisi kehittää eteenpäin. Jatkossa pääministerit aikovat pitää yhteyttä tarpeen vaatiessa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat