Mainos

Lipponen: Lakiin takeet hoitoonpääsystä

Pääministeri Paavo Lipponen lupailee terveydenhoitoon lisärahaa ja lakiin kirjattuja takeita nopeasta hoidosta.

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) lupailee terveydenhoitoon lisää rahaa ja parempia takeita hoidon saamisesta riittävän nopeasti. Kansalaisten perusoikeuksien kannalta tärkeä periaate hoitoon pääsystä pitää hänen mukaansa kirjoittaa lakiin.

- Asian tarkempi ohjeistus valmistellaan ripeällä aikataululla, lupasi Lipponen Espoossa.

Lipposen mukaan kuntien ja kuntayhtymien on hankittava terveyspalveluita muualta, jos hoitoon pääsy niiden omissa palveluissa viivästyy kohtuuttomasti.

Sosiaali- ja terveydenhuolto saa tämän ja ensi vuoden budjeteissa yhteensä lisää ainakin 250 miljoonaa euroa, joista 104 miljoonaa euroa kuntien valtionosuuksiin ensi vuonna. Lisäksi tulevat erikseen päätettävät lisämäärärahat, kertoi Lipponen. Seuraava mahdollisuus niihin on tämän vuoden lisäbudjetin yhteydessä.

- Kun hallitus tulee lisäämään rahoitusta se varmistaisi, että raha ohjautuu nimenomaan terveydenhuoltoon. Uskon, että nämä kysymykset ovat ratkaistavissa, Lipponen kertoo.

Kuntien taloudellinen tilanne on hyvin kirjava. Noin 200 kuntaa ei tälläkään hetkellä tule toimeen omillaan. Jotta kunnat selviäisivät kasvavista menoista valtionosuuksia olisi korotettava.

- Kuntien valtioosuus lisääntyy tänä ja ensi vuonna puolitoista miljardia euroa, On selvää, että vuoden 2004 jälkeeenkin lisävaroja terveydenhuoltoon tarvitaan. Tämän lisäksi hallitus miettii lisää rahaa, joka olisi nimenomaan jonojen purkamiseksi, Lipponen kertoo.

Lisärahoituksen saamiseksi hallitus vaatii kuitenkin säästötoimia. Vuoteen 2007 mennessä pitäisi saada säästettyä 200 miljoonaa euroa. Säästöjä saataisiin muun muassa yhdistämällä pieniä terveyskeskuksia ja tehostamalla terveyskeskusten yhteistyötä.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 09.04.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.