Mainos

Lipponen: Kunnat työnantajina haasteiden edessä

Pääministerin mielestä kunnat ovat työnantajina isojen haasteiden edessä.

Paavo Lipponen

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan kuntien pitää varautua kilpailuun työvoimasta kehittämällä työolosuhteita, parantamalla työyhteisöjen toimivuutta ja turvaamalla henkilöstölle oikeudenmukainen ja kilpailukykyinen palkka.

-Kuntien odotetaan toimivan myös esikuvaksi kelpaavina työnantajina, Lipponen huomautti Kunnallisen työmarkkinalaitoksen 30-vuotisjuhlassa Helsingissä tänään. Pääministerin mukaan esimerkillisen kuntatyönantajan odotuksiin liittyy suhtautuminen työelämän yhteistoimintakysymyksiin, henkilöstön edustajien toimintaedellytyksiin sekä työssä oppimisen mahdollisuuksiin.

-Henkilöstön määrää mitoitettaessa pitää ottaa huomioon myös se, miten paljon vakinaisen henkilöstön aikaa sitoutuu työssä oppijoiden, tukityöllistettyjen, kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien tai oppisopimuskoulutukseen osallistuvien ohjaukseen, Lipponen muistutti. Lipposen mukaan kunnissa joudutaan tarkastelemaan henkilöstömäärien mitoitusta myös työn kuormittavuuden lievittämiseksi ja tasa-arvoisten työyhteisöjen juurruttamiseksi.

Työrauha toiveena

Lipponen toivoi, että kunta-alan sopimusneuvottelut pystytään viemään loppuun työrauhan vallitessa kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla.

-Tämä loisi edellytykset myös sille että kunta-alan palkkarakenteen epäkohtia voidaan lähteä selvittelemään rakentavasti ja kaikkien kuntapalkollisten työtä kunnioittaen, Lipponen totesi. Pääministeri kiitteli nykyisen kunnallisen sopimusjärjestelmän toimivuutta myös työtaistelutilanteissa.

-Laajemmat kuntasektoria koetetelleet lakot olivat 1983 ja 1984, jolloin lakossa olivat ensin hoitohenkilöstö ja seuraavana vuonna akavalaiset lääkäriliiton johdolla, Lipponen totesi. Lipponen huomautti samalla yksityisen ja julkisen sektorin lakkojen seuraamusten eroista.

-Yksityissektorilla lakon haitalliset vaikutukset kohdistuvat yleensä suoraan työnantajaan, yrityksen taloudelliseen tulokseen. Sen sijaan julkisen sektorin lakoissa haitalliset vaikutukset kohdistuvat suoraan palvelujen käyttäjiin, kun taas työnantajille syntyy lakon johdosta kustannussäästöjä, valtiovallan tervehdyksen kuntatyönantajan juhliin tuonut pääministeri muistutti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.