Mainos

Lipponen kiistää puhuneensa Stasi-komitean perustamisesta

Pääministeri Paavo Lipponen haluaa korjata tulkintoja ajatuksista, joita hän esitti eilen Ylen pääministerin haastattelutunnilla. Lipponen korosti lausunnossaan tarkkaavaisen kuuntelijan saattaneen huomata, ettei hän puhunut mitään Olli Rehnin ehdotuksesta ns. Stasi-komitean perustamisesta.

Lipposen puheita tulkittiin niin, että hän ei kannata komitean perustamista. Suomen Tietotoimisto kirjoitti Lipposen torjuvan ehdotuksen. -STT:n jutussa levinnyt kertomus siitä, että pääministeri olisi "torjunut" ko. ehdotuksen, on STT:n omaa keksintöä, hän huomautti.

Pääministerin haastattelutunnilla tuotiin esiin professori Rehnin esitys siitä, että hallitus nimeäisi tietynlaisen "viisaiden komitean", joka tutkisi suojelupoliisin hallussa olevia Stasi-listoja ja tekisi tiettyjä johtopäätöksiä jatkotoimista. Lipposelta kysyttiin, olisiko hän valmis siihen, että hallitus nimittäisi tämmöisen komitean. -Tämän asian ympärillä näyttää esiintyvän jonkinlaista aktivismia, jos Suomen historian valossa tätä asiaa tarkastellaan. Minä olen lähtenyt siitä, että nämä ovat poliisin ja syyttäjän asioita. Ei hallitus tähän ole puuttunut. En ole koskaan kysynyt, mitä nimiä joillakin listoilla voisi olla. Ei näihin asioihin pidä lähteä puuttumaan poliittisesti, jos on kysymys jonkun yksittäisen, nimenomaan yksittäisen tapauksen tutkinnasta. Se tästä vielä puuttuu, hän vastasi.

Lipponen lisäsi, että totta kai on tarpeen, että tutkimukset tehdään mahdollisimman nopeasti ja että ne eivät viivästy. Hän muistutti, että on todella poliisin ja tietenkin myös syyttäjän käsissä, kuinka käytännössä toimitaan. Lipposelta kysyttiin myös väitteestä, jonka mukaan olisi poliittisesti tarkoituksenmukaista, että professori Alpo Rusin tutkimusta mahdollisesti oltaisiin siirtämässä yli vaalien.

-Minä jo vastasin tähän kysymykseen. Tämä on poliisin ja syyttäjän asia. Ei poliittinen taho voi mennä tällaiseen väliin. Se on aivan mahdoton ajatus. Sen sijaan yleisesti - niin kuin jo sanoin - on tietenkin toivottavaa, että tutkimuksia tehdään niin tehokkaasti kuin mahdollista, hän vastasi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.