Mainos

Lipponen: Jatkuvuus tärkeintä Saksan vaalituloksessa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mielestä päätöksenteko Saksassa helpottuu, kun SPD nousi suurimmaksi puolueeksi myös liittopäivillä. Kristillisdemokraateilla on ollut johtava asema liittopäivillä, mutta osavaltioiden liittoneuvostossa sosiaalidemokraatit ovat olleet suurin ryhmä. Lipponen kommentoi sunnuntai-iltana lyhyesti Saksan vaalitulosta.

Lipponen arveli, että Saksaan voidaan muodostaa hallitus helpommin kuin mitä ennakko-odotusten perusteella olisi voitu arvella. Hänen mielestään vahvaa hallitusta tarvitaan, ja tärkeintä on, että Saksa on päätöksentekokykyinen. Suomen kannalta tärkeintä Saksan vaalituloksessa on Lipposen mielestä jatkuvuus. Hän muistutti, että Saksalla on valtavan suuri vaikutus Euroopassa.

Lipponen toivoo, että EU:n Agenda 2000 -ohjelma saataisiin vuoden alusta alkavalla Saksan puheenjohtajakaudella mahdollisimman pitkälle valmiiksi. Tämä olisi maatalouden ja rakennerahastouudistusten kannalta tärkeää Suomelle. Kuitenkin täytyy varautua siihen, että jotain Agendasta jää myös Suomen puheenjohtajakaudelle.

Lipponen antoi lämpimät kiitokset liittokansleri Helmut Kohlille. Hän luonnehti Kohlia suureksi valtiomieheksi.
-Kohl on ollut Euroopan ankkuri, hän korosti.
Lipposen mielestä Kohlilla on syvällisiä näkemyksiä ja visioita Euroopasta. Pääministeri muistutti myös, että Kohlin johtama hallitus vaikutti siihen, että Suomesta tuli Euroopan unionin jäsen. Samaten Saksa on ollut vaikuttamassa siihen, että Suomi on löytänyt paikkansa EU:ssa.

Lipponen kertoi tavanneensa tulevan liittokanslerin Gerhard Schröderin muutaman kerran. Viimeksi hän ja Schröder keskustelivat toukokuussa Hannoverissa mm. Euroopan asioista. Seuraava tilaisuus tapaamiseen on kuukauden päästä Itävallassa pidettävässä EU:n ylimääräisessä huippukokouksessa.

Niinistö: Hallitusvastuu painoi Saksassa

Saksan liittopäivävaalien tulos on johdonmukainen ajatellen Euroopan maiden viimeaikaisia vaaleja, arvioi valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.), joka on Euroopan konservatiivipuolueiden järjestön Edun puheenjohtaja. Niinistö näki kristillisdemokraattien tappion osoituksena siitä, että oppositiopuolueet pärjäävät vaaleissa. Saksaa 16 vuotta hallinnut liittokansleri Helmut Kohl ja hänen johtamansa kristillisdemokraatit kärsivät selvän tappion sosiaalidemokraateille Saksan vaaleissa.

-Hallituksessa on tuulista, Niinistö sanoi. Hän muistutti Ruotsin hallituspuolueen, sosiaalidemokraattien, viikontakaisesta historiallisesta tappiosta samoin kuin muiden maiden viimeaikaisista vaaleista. Niissä on Niinistön mukaan ollut aivan yhdenmukainen suunta: oppositio menestyy.

Saksan ulkopolitiikkaan sen enempää kuin talouspolitiikkaankaan ei vaalituloksella ole paljon vaikutusta, Niinistö arvioi. Niinistö uskoo myös, että uudetkin vallanpitäjät joutuvat Saksassa nopeasti tunnustamaan realiteetit talouspolitiikkaa ja Emua ajatellen, olipa ennen vaaleja puhuttu mitä tahansa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.