Mainos

Lipponen ja Wikileaks - miten kaikki tapahtui?

Eduskunnan entinen puhemies Paavo Lipponen (sd.) raportoi joulukuussa 2004 kiireen vilkkaa Yhdysvaltain Suomen-lähetystöön presidentti Tarja Halosen ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisesta. Presidentit tapasivat Pietarissa 14. joulukuuta, ja jo 17. joulukuuta Lipponen oli Yhdysvaltain lähetystössä kertomassa tapaamisen tuloksista.

Tiedot käyvät ilmi Wikileaks-dokumentista, jonka venäläinen Russkij reporter -lehti on julkaissut nettisivuillaan. Dokumentti on Yhdysvaltain Suomen-lähetystön tekemä, kirjoittajana lähetystön kakkosmies Robert Weisberg.

Dokumentin mukaan Lipponen oli keskustellut presidenttien tapaamisesta Halosen kanssa ja kertoi tietonsa edelleen Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläälle.

Julkisuudessa on tällä viikolla ihmetelty, toimiko Lipponen tiedonvälittämisessä Halosen pyynnöstä tai tietäen. Lisäksi on kummasteltu sitä, mistä Lipponen sai niin tarkat tiedot presidenttien tapaamisen sisällöstä. Lipponen on Wikileaks-dokumentin mukaan kertonut Yhdysvalloille hyvin yksityiskohtaisia tietoja muun muassa Putinin näkemyksistä.

Presidentin kanslia kirjoitti Halosen ja Putinin tapaamisesta raportin 15. joulukuuta 2004. Raportti on oletettavasti luokiteltu salaiseksi, kuten valtionpäämiesten tapaamisia koskevat raportit ovat.

Lipponen ei ollut tämän raportin saajien joukossa. Tämä selviää STT:n saamasta raportin jakelulistasta. Raportti jaettiin muun muassa presidentin kansliaan ja ulkoministeriöön. Lipponen on voinut saada raportin haltuunsa muuta kautta, mutta suoraan sitä ei ole hänelle jaettu.

Halonen ei tuolla välin käynyt Suomessa vaan lensi Pietarista suoraan Strasbourgiin ja sieltä edelleen Bosniaan ja Kosovoon tutustumaan EU:n rauhanturvaoperaatioon. 16.-17. joulukuuta presidentti osallistui EU:n huippukokoukseen Brysselissä.

Miten Lipposen toiminta eroaa Jäätteenmäestä?

Ex-puhemies ja pääministeri Lipposen toimintaa ulkopoliittisen tiedon välittämisessä on verrattu entisen pääministerin Anneli Jäätteenmäen (kesk.) toimintaan vuonna 2003. Jäätteenmäki joutui eroamaan pääministerin paikalta käytettyään luottamuksellisia Irak-papereita hyväkseen.

Varsinkin keskustapiireissä on tällä viikolla ihmetelty, miten eduskunnan puhemiehellä on ollut oikeus toimia näin ja onko presidentti ollut siitä tietoinen. Keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen kirjoittaakin blogissaan:

- SDP ja poliittinen eliitti voivat tietysti yrittää selittää Lipposen toiminnan parhain päin. Mutta kansalaisten mielissä voi syntyä aika kiusallisia kysymyksiä. Kuten: mitä eroa on Lipposen ja Jäätteenmäen toiminnalla? Jäätteenmäki kertoi luottamuksellisia tietoja Suomen kansalle, Lipponen Yhdysvaltain suurlähettiläälle, Laaninen sanoi.

Presidentti Tarja Halonen on toistaiseksi kommentoinut asiaa hyvin niukasti. Presidentin lehdistöpäällikkö Eila Nevalainen totesi aiemmin tällä viikolla, että "presidentti ei käytä lähettejä".

Eduskunnan nykyinen puhemies Sauli Niinistö (kok.) muistutti torstaina, että puhemiehellä ei ole virallista ulkopoliittista asemaa. Nykyisen puhemiehen tiedonsaanti ulkopolitiikassa ei myöskään hänen mukaansa ole samaa tasoa kuin edeltäjän.

- Tuon esimerkin (Lipposen) valossa niin en todellakaan saa yhtä paljon tietoa, Niinistö sanoi Politiikan toimittajien lounaalla.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.