Mainos

Lipponen ja Kallas setukaisten asiamiehinä

Ilomantsin ortodoksinen seurakunta ryhtyy entistä enemmän yhteistyötoimiin ortodoksisten vähemmistöjen tukemiseksi.

Lipponen

Pääministeri Paavo Lipponen esitti tänään Viron-vierailullaan Kaakkois-Virossa asuvan setukais-heimon edustajille kutsun saapua vieraiksi ensi kesänä Ilomantsin ortodoksisen kesäjuhlaan Iljan Praasniekkaan. Mukaan on tulossa myös kolttien edustajia.

Lipponen ja hänen isäntänsä pääministeri Siim Kallas sekä rouvat Päivi Lipponen ja Kristi Kallas vierailivat setukaisten luona Värskassa. Vastanotto oli sydämellinen ja vieraat olivat selvästi liikuttuneita. Heti alkajaisiksi Pyhän Yrjän kirkon edustalla kymmenen setukaisnaista koristeellisissa kansallispuvuissaan toivottivat vieraat tervetulleiksi, setukaisten tapaan tietysti laulaen.

Setukaisilla ei koskaan aiemmin ollut ollut näin arvovaltaisia vieraita. Kirkossa pidettiin vaikuttava rukous- ja siunaushetki isä Andrein johdolla. Laulut jatkuivat setukaismuseossa. Setukaiset sanovat, että naiset kertovat aina asiansa laulamalla. Musiikkia esitti ulkomaillakin kierrellyt Kuldatsäuk-kuoro. Tavoitteena on, että setukaisten vähemmistöperinne voisi säilyä. Lipponen ja Kallas olivat täten näkyviä vähemmistöjen oikeuksien asiamiehiä. Lipponen luonnehti vierailua hyvin vaikuttavaksi kokemukseksi. Samaa mieltä olivat muutkin vieraat.

Suomi-pojat yhdistävät

Vaikuttava tilaisuus oli iltapäivällä, kun Tarton lähistöllä avattiin virallinen Suomi-poikien museo. Suomi-pojat ovat veteraaneja, jotka sotien aikana taistelivat Suomen joukoissa. Kyseessä on ensimmäinen Suomi-poikien museo. Aiemmin heille on tehty muistomerkkejä. Museon avajaistilaisuus oli lähinnä kansanjuhla, jossa mukana oli niin nuoria kuin vanhojakin. Paikalla oli myös Viron entinen presidentti Lennart Meri.

Lipponen mainitsi lyhyessä puheessaan, että Suomi-pojat taistelivat kahden maan puolesta, sekä Suomen että Viron. Tavoitteena oli itsenäisyyden säilyttäminen. Lipponen muistutti, että kohtalot olivat erilaisia, mutta Suomi-pojat yhdistävät maita. Hän korosti, että Suomi on ikuisesti kiitollinen Suomi-pojille.

Kolme panssaria murskaksi

Toisen vierailupäivän alkajaisiksi pääministeripariskunnat vierailivat Vastselinan linnoituksen raunioilla. Tämä linnoitus toimi keskiajalla Tarton hiippakunnan etummaisena vartiopaikkana. Kyse oli siis lännen etuvartioasemasta Novgorodia ja Pihkovaa vastaan. Linnoitus sai vuosisatojen saatossa kokea monia sotia. Nykyisin Venäjän rajalle on linnoituksesta kymmenkunta kilometriä.

Nykyaikaiseen puolustukseen Lipposet ja Kallakset saivat tutustua vieraillessaan Kuperjanovin pataljoonassa. Siellä koulutetaan maan tärkeimmät puolustusvoimien joukot. Kasarmin simulaattorihuoneessa vallitsi melkoinen innostus, kun Lipponen ja Kallas pääsivät kokeilemaan ampujantaitojaan. Lipponen ampui sinkosimulaattorilla, Kallas ja Viron Suomen-suurlähettiläs Matti Maasikas räiskivät rynnäkkökivääreillä. Lipponen on aikoinaan palvellut panssarintorjunnassa. Taidot näyttivät olevan tallessa. Hän laukaisi singon kolmasti, ja kullakin kertaa tuloksena oli tuhoutunut panssarivaunu. Vieressä sihti ei ollut yhtä tarkka.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.