Lipponen ja Halonen Asemin huippukokoukseen

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja ulkoministeri Tarja Halonen (sd.) osallistuvat ensi viikolla Lontoossa järjestettävään Aasian ja Euroopan maiden huippukokoukseen. Tämä ns. ASEM II -kokous järjestetään Lontoossa 3.-4. huhtikuuta. Huippukokousta edeltää valmisteleva ulkoministerikokous.

Huippukokouksen asialistalla ovat Aasian ja Euroopan maiden alueelliset poliittiset kysymykset, Euroopan unionin ja Aasian maiden taloudellinen yhteistyö sekä Aasian talouskriisi. Esillä ovat myös kulttuuri-, koulutus- ja ympäristökysymykset. Matkalle lähtee myös Lipposen puoliso rouva Päivi Hertzberg. Hän osallistuu huippukokouksen avajaisiin ja kuningatar Elisabetin illalliselle sekä muuhun puolisoille järjestettävään ohjelmaan.

Asem-prosessi sai alkunsa Singaporen aloitteesta Bangkokissa helmikuussa 1996 järjestetyssä huippukokouksessa. Asemiin osallistuvat EU-maat sekä Aasiasta Singapore, Malesia, Thaimaa, Filippiinit, Vietnam, Indonesia, Brunei, Kiina, Japani ja Etelä-Korea. Tavoitteena oli luoda korkean tason epävirallinen keskustelufoorumi edistämään Euroopan ja Aasian suhteita sekä lisäämään tietojen vaihtoa. Asem ei ole järjestö.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat