Mainos

Lipponen ja Chirac neuvottelivat pitkään

Monipuolisiksi ja perusteellisiksi luonnehti pääministeri Paavo Lipponen tänään keskusteluja, jotka hän kävi Ranskan presidentin Jacques Chiracin kanssa. Esillä olivat niin Euroopan unionia koskevat asiat kuin myös Suomen ja Ranskan suhteet.

Presidentti Chiracin vajaan vuorokauden mittainen virallinen vierailu Suomeen päättyi aamupäivällä. Presidentti Chirac keskusteli pääministeri Lipposen kanssa ja kävi jäähyväiskäynnillä presidentti Martti Ahtisaaren luona Mäntyniemessä. Keskustelut pääministeri Lipposen kanssa venyivät vierailuohjelmaan merkitystä ajasta, ja presidentti Chirac ja pääministeri Lipponen saapuivat puolisen tuntia myöhässä kertomaan lehdistölle keskusteluistaan. Chiracin erikoiskone aloitti paluumatkan Pariisiin runsaan tunnin aikataulusta myöhässä, pian kello 12:n jälkeen.

Chirac saapui Suomeen maanantaina iltapäivällä ja neuvotteli heti saapumispäivänään presidentti Martti Ahtisaaren kanssa. Chiracin seurueeseen kuului hänen puolisonsa Bernadette Chirac, joka tutustui tiistaina Helsingin nähtävyyksiin. Mukana seurueessa olivat myös ulkoministeri Hubert Vedrine ja Eurooppa-ministeri Pierre Moscovici. Chirac tähdensi lehdistötilaisuudessa tiistaina, että Jugoslavian ilmoittamasta joukkojen vetämisestä Kosovosta ei ole varmennettua tietoa. Chirac totesi myös jälleen, että Jugoslavialta vaaditaan kaikkien lännen ehtoja hyväksymistä ja "täydellistä asenteen muutosta". Chirac arveli, että Kosovon kriisi ei muuta Suomen puheenjohtajuuskauden asialistaa EU:ssa, koska kriisi silloin toivon mukaan olisi jo ohi.

Pääministeri Lipponen puolestaan toivoi, että Kosovon rauhanponnisteluissa saavutettaisiin tuloksia jo "vaikkapa tällä viikolla". Näin rauhanneuvottelut pääsisivät käyntiin jo ennen Suomen puheenjohtajuutta. Suomi on kuitenkin Lipposen mukaan varautunut siihen, että Kosovon kriisi jatkuu. Rauhanturvaoperaatio ja pakolaisten kotiuttaminen Kosovoon tulee Lipposen mukaan olemaan erittäin suuri haaste, "koska EU haluaa olla siinä pääosassa". Presidentti Chirac vakuutti Ranskan suhtautuvan myönteisesti Suomen ajamaan EU:n pohjoiseen ulottuvuuteen. Tällä hankkeella pyritään tehostamaan yhteistyötä paitsi Pohjois-Euroopassa myös erityisesti Venäjällä. EU-kysymyksissä pääministeri Lipponen kiitteli Ranskan vahvaa tukea Suomen puheenjohtajuudelle EU:ssa.

Eurooppalainen puolustus

Suomi ja Ranska ryhtyvät keskustelemaan puolustusulottuvuuden kehittämisestä EU:ssa, mikä on Suomelle erittäin arvokasta, Lipponen kertoi. -Liittoumattomana maana me haluamme antaa oman panoksemme puolustusulottuvuuteen tasavertaisena jäsenenä. -Odotan suurella mielenkiinnolla näitä keskusteluja, Lipponen kertoi. Lehdistötilaisuudessa kysyttiin myös Suomen osallistumista EU-puheenjohtajuuskaudellaan johtavien teollistuneiden maiden G7-ryhmän kokouksiin. Presidentti Chiracin mukaan Suomella ja Ranskalla ei ole asiasta erimielisyyksiä. Hän huomautti kuitenkin, että Yhdysvaltojen mielestä ryhmän kokouksiin osallistuu jo nyt liikaa eurooppalaisia. Pääministeri Lipponen puolestaan sanoi, että asia on selvitettävä jo ennen puheenjohtajuuden käynnistymistä. Hän toivoi asiasta "järkevää kompromissia".

Nyt testataan Lipposen mukaan ensi kerran euroalueen edustusta G7:ssä silloin kun EU:n puheenjohtajamaa ei kuulu G7:ään. Lipponen kertoi ottaneensa keskusteluissa Chiracin kanssa esille myös suomen kielen opetuksen lisäämisen ranskalaisissa yliopistoissa. Esillä olivat olleet myös Suomen helikopterihankinnat. Ranskalais-saksalainen yhtiö on ollut kiinnostunut toimittamaan Suomelle helikoptereita, joiden hankinnasta ilmoitettiin viikko sitten.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.