Mainos

Lipponen ja Blair setvivät veropakettikiistaa

Pahaan umpikujaan ajautunut EU:n suuri veropaketti nousi esille Suomen ja Britannian pääministerien Paavo Lipposen ja Tony Blairin tapaamisessa tänään Lontoossa.

Lipponen-Paavo-EU-kokous-Tre-151099

Tällä hetkellä näyttää varsin todennäköiseltä, että verokiista kaatuu pääministereiden syliin Helsingin huippukokouksessa ensi viikon lopulla.

Lipponen ja Blair eivät löytäneet ulospääsyä umpikujasta, sillä Blair tyytyi toistamaan Britannian kannan, jonka mukaan kansainväliset joukkovelkakirjat tulee jättää veropakettiin sisältyvän korkotulojen lähdeveron ulkopuolelle. Useimmat EU-maat eivät brittien vaatimusta hyväksy.

-Selitin pääministeri Lipposelle Britannian kannan ja sen taustat, Blair kertoi toimittajille tapaamisen jälkeen. Lipponen myönsi, että mikään ei toistaiseksi viittaa Britannian haluun tinkiä linjastaan. Lipposen mielestä veropakettia ei kuitenkaan pidä nostaa Helsingin huippukokouksen pääkysymykseksi.

-Saa nähdä, kuinka paljon veropaketista Helsingissä keskustellaan. Joka tapauksessa kokouksen suuriksi asioiksi nousevat EU:n laajentuminen ja yhteisen kriisinhallinnan suuntaviivat, Lipponen tähdensi.

Kiistaa joukkovelkakirjoista


EU:n valtiovarainministerien Ecofin-neuvosto päätti eilen, että komissio ja puheenjohtajamaa Suomi jatkavat huippukokoukseen saakka yrityksiä veropakettia varjostavien esteiden raivaamiseksi. Näillä näkymin Ecofin kokoontuu ylimääräiseen istuntoon huippukokouksen avauspäivänä 10. joulukuuta, mutta viimeinen vääntö veroista käytäneen hallitusten päämiesten välillä.

-Valtiovarainministeri Sauli Niinistö tekee hartiavoimin työtä, jotta veropaketissa päästäisiin eteenpäin. Siinä tapauksessa, että Ecofinissä ei ratkaisua saada, meidän täytyy miettiä muita keinoja, Lipponen kertoi.

Britannian tinkimätön halu pitää kansainväliset joukkovelkakirjat EU-maasta toiseen maksettavien korkotulojen lähdeveron ulkopuolella perustuu pelkoon siitä, että vero karkottaisi velkapaperikaupan Lontoon finanssikeskuksesta Citystä. Brittien mukaan pelissä ovat tuhansien miljardien Suomen markkojen arvoiset markkinat ja kymmenettuhannet työpaikat.

Lipponen ei suoraan ottanut kantaa siihen, kuinka perusteltuja Britannian huolet ovat, mutta painotti EU:n puheenjohtajamaan joutuvan ottamaan kaikkien jäsenmaiden näkemykset huomioon. Korkotulojen lähdeveron ohella EU:n veropakettiin kuuluu kaksi muuta osaa eli yritysverotuksen pelisäännöt ja konserniyhtiöiden korko- ja jälleenmyyntimaksujen verotus.

Näissä kahdessa kohdassa valmistelut ovat edenneet jouhevammin, mutta niitä tuskin voidaan käsitellä erikseen, koska useimmat jäsenmaat pitävät veropakettia kokonaisuutena.

Hymyilevä kaksikko kehui toisiaan

Lipposen Britannian-vierailu oli osa hänen EU-maiden pääkaupunkikierrostaan, jolla luodaan pohjaa Helsingin huippukokoukselle. Veropaketin ohella Lipponen setvi Blairin kanssa asialistan muita painavia asioita kuten EU:n laajentumista, kriisinhallintaa sekä unionin institutionaaliseen uudistamiseen tähtäävää hallitusten välistä konferenssia.

Herrat olivat tapaamisen jälkeen hymyileviä ja hyväntuulisia. Downing Streetin virka-asuntonsa eteisessä antamansa lausunnon yhteydessä Blair kehui Lipposta hyväksi ystäväkseen ja kiitteli Suomea erinomaisesta työstä EU:n puheenjohtajamaana.

-Uskon, että EU:n kehityksessä Helsingin huippukokous muodostaa suuren edistysaskeleen, Blair hehkutti. Samoilla linjoilla oli myös Lipponen korostaessaan, että Helsingin jälkeen kaikki Itä-Euroopan ja Baltian maat saadaan mukaan EU:n jäsenyysneuvotteluihin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.