Mainos

Lipponen Itävallasta: Kyse on perusarvoista

Pääministeri Paavo Lipposen mielestä Itävallan hallitustilanteen arvosteluun ei liity yhtään puoluepolitiikkaa. Hänen näkemyksensä mukaan kyse on ennen kaikkea perusarvoista. Lipponen korosti tän iltana, että puheenjohtajamaa Portugalin jyrkässä kannanotossa oli kyse 14 jäsenmaan poliittisesta kannasta. Nyt on hänen mukaansa toimittu siten, miten unionissa on sovittu.

Kyse ei ole hänen mielestään kuitenkaan siitä, että Itävaltaa kohtaan ryhdyttäisiin mihinkään pakotteisiin. Lipponen muistutti, että siellä missä menneisyydessä koettiin kaikki suurimmat kauheudet, koetaan Itävallan tilanne hyvin vakavana. Tällä hän viittasi nimenomaan Keski-Eurooppaan. Nämä asiat, kun otetaan huomioon menneisyyden asiat, koetaan hyvin syvästi. Kysymys on unionin perusarvoista. Siksi on haluttu tehdä selväksi, mitä mieltä ollaan, hän tiivisti.

Lipponen huomautti, että nyt sitten seurataan mitä Itävallassa tapahtuu. Se on tärkeää, millaista politiikkaa Itävallan hallitus haluaa noudattaa. Lipponen kiisti, että EU:n poliittisesta painostuksesta olisi sovittu viime viikolla Tukholmassa pidetyssä holocaust-kokouksessa. Ei ole sovittu mistään muusta kuin siitä, mitä Portugalin pääministeri on ilmoittanut eli tietynlaisesta suhteiden viilentämisestä. Koko asiassa on Lipposen mielestä kyse siitä, että kun koetellaan Euroopan unionin perusarvoja, silloin on syytä ottaa kantaa. Hän huomautti, että myös jyrkempiä vaatimuksia on esitetty.

Lipponen ei ryhtynyt kommentoimaan keskustan presidenttiehdokkaan Esko Ahon ja valtiovarainministeri Sauli Niinistön esittämää arvostelua. Hänen mielestään ei ole mitään syytä yrittää sensuroida ja kieltää keskustelua. Lipponen olisi toivonut, että tähän asti Itävallan hallituksessa olleet sosiaalidemokraatit ja konservatiivit olisivat voineet sopia ristiriitansa. Lipponen kertoi näkemyksistään hallituksen iltakoulun yhteydessä. Iltakoulussa asiasta ei keskusteltu.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.