Mainos

Lipponen: Hyvinvointi ei ole jakautunut tasaisesti

Pääministeri Paavo Lipponen pitää Suomen talouden lähivuosien näkymiä suotuisina. Huolta aiheuttavat hänen näkemyksensä mukaan lähinnä Yhdysvaltojen talouskasvun hidastuminen sekä siihen liittyvä maailmantalouden epävarmuuden kasvu.

-Suomen taloudelle on rakennettu hyvä pohja kansallisin päätöksin ja teoin, hän muistuttaa jo perinteiseksi käyneessä STT:lle ja sitä kautta julkisuuteen osoittamassaan uudenvuodentervehdyksessä. Kasvanut hyvinvointi ei ole jakautunut tasaisesti, ja sen myöntää myös Lipponen. Hän korostaa, että kaikkien kansalaisten on päästävä osallisiksi hyvinvoinnista.

-Voimakas talouskasvu on lisännyt kansalaisten ja alueiden tuloeroja. Kansakunta on vaurastunut, mutta kasvukeskuksissa ja ylemmissä tuloluokissa hyvinvointi on kasvanut keskimääräistä nopeammin. Lipponen huomauttaa tervehdyksessään, että monet laman aiheuttamat vauriot näkyvät edelleen ympärillämme. Hänen mielestään erityisesti on kannettava huolta työikäisten kansalaisten syrjäytymisestä työelämän ulkopuolelle.

Lipponen lupaa, että kansalaisten perusturvan ja peruspalvelujen puutteet selvitetään. Hänen mielestään on ollut ilahduttavaa havaita, että useat kunnat ovat käyttäneet kasvanutta liikkumavaraa palvelujen parantamiseen ja määräaikaisen henkilöstön vakinaistamiseen.
-Hallitus kantaa vastuunsa kuntataloudesta ja valmistelee ohjelmansa mukaisesti ratkaisuja, jotka turvaavat palvelut sekä edistävät aukottoman ja kannustavan sosiaaliturvajärjestelmän rakentamista kaikkialla maassa, hän lupaa.

Haasteisiin varauduttava


Lipponen korostaa, että tulevaisuuden haasteisiin on varauduttava. Samalla hän ei mitenkään peittele, että hyvinvointiyhteiskunnan perustan turvaaminen on haastava tehtävä.
-Väestön ikääntyminen lisää palveluiden tarvetta. Meidän on lisättävä työllisyyttä ja työn tuottavuutta, jotta voimme kattaa ikääntymisestä aiheutuvat menopaineet. Julkisen talouden tulopohjaa murentaa mm. näköpiirissä oleva alkoholintuonnin nykyistä laajempi vapautuminen EU:ssa. Edelleen mittava valtionvelka asettaa tiukat puitteet valtion talouden hoidolle, hän muistuttaa.

Ensi vuonna tehtävillä päätöksillä on Lipposen mielestä osaltaan varmistettava hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus tulevina vuosikymmeninä. Julkisen talouden liikkumavara on hänen näkemyksensä mukaan käytettävä työllisyyden ja osaamisen edistämiseen, tasaisemman alueellisen kehityksen tukemiseen sekä peruspalvelujen kehittämiseen.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.