Mainos

Lipponen huolestui tuloneuvottelujen kohtalosta

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen on huolissaan työmarkkinajohtajien kiivaasta sanasodasta. Puolueensa valtuuston kokouksessa puhunut Lipponen suositteli tilalle rakentavaa ja laajakatseista vuoropuhelua.

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen arvostelee jyrkkään sävyyn yritysten tapaa hakea voittoja työntekijöiden turvan kustannuksella.

- Voitontavoittelu on saanut yrityksissä muotoja, joita on vaikea ymmärtää, kun osingonjakomahdollisuuksia pyritään parantamaan irtisanomisilla ja heikennetään näin investointimahdollisuuksia, Lipponen sanoi puolueensa valtuuston kokouksessa Lahdessa.

Lipposen puheesta välittyi huoli siitä, miten käy tuloneuvottelujen, jos ilmapiiri työmarkkinoilla vain kiristyy kiristymistään. Työmarkkinasopimusten syntyä ei edistetä kovilla puheilla, tarvitaan rakentavaa ja laajakatseista vuoropuhelua ja kaikkien osapuolten on tultava toisiaan vastaan, Lipposen viesti kuului.

Kokoussalin ulkopuolella Lipponen ihmetteli, miksi työnantajapuolelta ei ole osattu vastata haasteeseen, kun ammattiyhdistysliike on tarjonnut vuoropuhelua. Näkyvintä kiistaa työnantaja- ja työntekijäpuolen kesken on käyty työntekijöiden irtisanomisturvasta. Lipposen mielestä palkansaajat ovat aiheellisesti huolissaan työpaikoistaan.

Lipponen myönsi, että myös elinkeinoelämän huolet ovat aiheellisia. Hän uskoi, että hallituksella on varaa joustaa yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi. Esimerkin yhteistyön voimasta Lipponen löysi ajalta, jolloin hän pääministerinä johti hallitusta ja "Suomi nostettiin 1990-luvun alun kriisistä".

- Saimme 300 000 uutta työpaikkaa ja sellaisen luottamuksen talouteen, että työttömyys ei ole noussut niin, kuin se on noussut lähes kaikkialla muualla EU:ssa.

Malttia puheisiin toivonut Lipponen ei viitannut kehenkään henkilöön tai yksittäiseen lausuntoon, mutta valtuuston puheissa nousi esille palkansaajapuolella vastalauseita herättänyt TT:n puheenjohtajan Juha Rantasen äskeinen lehtihaastattelu.

Kovia puheita kuultiin myös SDP:n valtuustossa. Veikko Simpasen mielestä työnantajapuoli on lähtenyt liikkeelle häikäilemättömällä tyylillä. Hän epäili, ettei työntekijöiden turvan parantamisesta synny sopua työnantajien kanssa.

Jouko Malinen Helsingistä halusi puolueeltaan näkyvämpää toimintaa työpaikkojen säilyttämisen puolesta. Nato joutaa odottamaan Suomea, mutta palkansaajan asialla on kiire, hän sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 13.03.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.