Mainos

Lipponen hoputtaa järjestöjä tupo-pöytään

SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen patistaa työmarkkinajärjestöjä tuponeuvotteluihin.Lipposen mielestä sekä työnantajien että työntekijöiden on tingittävä tavoitteistaan sekä palkkojen ja ostovoiman että muutosturvan osalta.

SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Paavo Lipponen kehottaa työmarkkinajärjestöjä kiirehtimään neuvotteluihin keskitetystä tuloratkaisusta. Lipponen ihmettelee järjestöjen vaikeuksia aloittaa neuvottelut tilanteessa, jossa selvitysvaihe on kestänyt jo kuukauden verran.

Hän korostaa Turun Sanomiin kirjoittamassaan kolumnissa, ettei kiistoja voida ratkaista muuten kuin aloittamalla varsinaiset neuvottelut.

Lipponen muistuttaa, että osapuolet hyväksyivät tapaamisessaan valtiovarainministeri Antti Kalliomäen kanssa neuvottelujen pohjaksi yhteisen kannanoton, jonka pitäisi sellaisenaan riittää neuvottelujen pohjaksi. Siinä nostettiin Lipposen mukaan esiin jo kaikki oleelliset kysymykset eli palkat, verot, työllisyys, kilpailukyky, muutosturva.

- Miksi siis haaskata aikaa julkisuudessa neuvotteluun, Lipponen kyselee.

Lipposen mielestä kummankin osapuolen on tingittävä tavoitteistaan sekä palkkojen ja ostovoiman sekä muutosturvan osalta. Valtio voi puolestaan tehdä ratkaisut helpommaksi veronalennuksilla ja muilla toimenpiteillä.

Työnantajia ja heitä edustavaa Elinkeinoelämän valtuuskuntaa Lipponen arvostelee näkemyksestä, että Suomessa esiintyisi yritysvastaisuutta. Lipposen mielestä vikana on se, että yrittäjäkulttuuri on kehittymätön, minkä osoituksena on se, että koulutetut hakeutuvat vain palkkatöihin.

Siirtyminen suljetusta avoimeen talouteen on eniten ravistellut johtokuntien huoneita, ei niinkään lattiatasoa. Hän viittaa Antti Kallionmäen huomautukseen, että "pari vuotta sitten elinkeinoelämässä oli vielä muodikasta esitelmöidä omistuksen ja johtamisen kansainvälistymisestä, mutta taantuman tultua onkin ryhdytty hehkuttamaan suomalaisen omistuksen tärkeydestä".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.