Lipponen haukkuu kokoomuksen ulkopoliittisesta rehentelystä

Entinen pääministeri Paavo Lipponen haukkuu kokoomusta sisällöttömästä ulko- ja turvallisuuspoliittisesta rehentelystä. Lipposen mielestä puolueen olisi syytä kertoa, mitä se tällaisella politiikallaan oikein haluaa.

Entinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) perää kokoomukselta ulkopoliittisia aloitteita pelkän retoriikalla hämmentämisen sijaan. Kylmäkoskella päivällä puhunut Lipponen kyseli, mihin kokoomus rehentelyllään oikein tähtää.

- Mitä järkeä oli puheenjohtaja Jyrki Kataisen valinnassa ilmoittautua ulkopoliitikoksi haukkumalla puolueensa Iisalmen kokouksessa elokuussa ulkopoliittista kulttuuriamme ja erityisesti sosialidemokraatteja?

Lipposen mukaan kokoomuksen johdon odottaisi ensin kertovan, mitä se haluaa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa.

- Onko sillä jotakin esitettävää? Jos aloitteita tulee, odottaisi johtajuutta tavoittelevan puolueen toimivan siten, että niille saadaan mahdollisimman laaja tuki.

Lipposen mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämisellä on kaksi peruslähtökohtaa: jatkuvuus ja laajapohjaisuus. Ulkopolitiikkaa on jo kauan tehty pyrkien erityisesti kolmen suuren puolueen yhteisymmärrykseen. Laajalla parlamentaarisella tuella on hyväksytty niin osallistuminen EU:n taistelujoukkoihin kuin kriisinhallintatoimintaan Naton rauhankumppanuuden puitteissa.

- Suomen panos Afganistanissa on merkittävä myös ulkopoliittisesti. Tämä kaikki on ollut mahdollista kun eduskunnan piirissä on saavutettu asioista yhteisymmärrys.

Lipponen arvioi, että tällä menolla eduskunnassa uudelleen asetettavalla ulko- ja turvallisuuspoliittisella pohdintaryhmällä on huonot lähtökohdat alkavan vaalikauden suurten ratkaisujen, kuten turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon käsittelylle.

Puoluepolitikointi tekee vahinkoa

Lipposen mielestä käsitys, että kokoomus olisi ollut "vuosikymmeniä" ulkopoliittisessa paitsiossa, edustaa yritystä antaa kokoomukselle kaiken lisäksi vielä marttyyrin sädekehä.

- Mauno Koivisto ja Kalevi Sorsa päästivät kokoomuksen Urho Kekkosen ajan paitsiosta ja sen jälkeen kokoomus on osallistunut tasaveroisesti useissa hallituksissa ulkopolitiikan tekoon. Nyt kun kokoomuksella on ulkoministerin salkku - mikä olisi ollut mahdollista aikaisemminkin - on aika näyttää, löytyykö puolueelta johtajuutta.

Lipposen mukaan sosiaalidemokraatit ovat edelleenkin valmiit kehittämään Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa konsensushengessä.

- On aivan turhaa ja asian kannalta vahingollista kokoomukselta tehdä puoluepolitiikkaa Naton nopean toiminnan NRF-joukkoja täydentävään toimintaan osallistumisesta.

- Puheenjohtaja Eero Heinäluoma on tässä asiassa ollut avoimella mielellä ja valmis harkitsemaan asiaa, kunhan annetaan tarpeeksi aikaa harkintaan ja keskusteluun. Jos tämä asia ajetaan kiville puoluepolitikoinnilla, tullaan kysymään, kuka ottaa vastuun.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat