Lipponen: Hämäläisen valinta merkittävä saavutus

Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläisen nousu Euroopan keskuspankin johtokuntaan on Suomelle merkittävä saavutus, arvioi pääministeri Paavo Lipponen (sd.). Hän korosti, että Hämäläisen valinta EU:n johtajien maratonkokouksessa oli ristiriidaton ja yksimielinen. Nimityksen pitää vielä käydä läpi Euroopan parlamentin käsittely.

-Pääjohtaja Hämäläinen on omilla ansioillaan saanut sen arvostuksen, joka teki valinnan mahdolliseksi, Lipponen sanoo. Pääministeri korostaa, että EKP:n johtokunta koostuu henkilöistä, ei yksittäisten maiden edustajista. Euroalueen rahapolitiikkaa linjatessaan heidän tulee katsoa kokonaisuutta eikä toimia kansallisten etujen pohjalta. Lipponen pitää kuitenkin tärkeänä, että EKP:n johtokuntaan saatiin edustajia niin suurista keskusmaista kuin pienistä reunamaista.
-Suomen näkemys on, että koko euroalueen näkökulmien pitää tulla johtokunnassa esille, myös meille tärkeiden näkökulmien.

Pääministeri huomauttaa, että EKP:n neuvostossa on edustettuna myös Suomen Pankin pääjohtaja, Hämäläisen seuraaja.
-Meillä on siten varsin vahva edustus, Lipponen arvioi. Hämäläisen seuraajaan pääministeri ei ottanut kantaa, vaan korosti tarvetta saada ensin EKP:n nimitysmenettely valmiiksi. Lipponen muistutti, että uuden Suomen Pankin pääjohtajan nimittää tasavallan presidentti.

Suomi ei ajanut Hämäläistä pääjohtajaksi

EKP:n pääjohtajakiistasta ei värikkäitä vaiheita puuttunut. Useassa yhteydessä Hämäläistä oltiin istuttamassa kompromissiehdokkaana pääjohtajan paikalle, ei kuitenkaan virallisen Suomen toimesta.
-Ajatuksissa ja keskusteluissa on haettu kompromissiehdokkaita, jolloin myös pääjohtaja Hämäläisen nimi on mainittu. Suomi ei kuitenkaan ole häntä esittänyt, pääministeri kertoi. Suomen rooli EKP:n puheenjohtajakiistan ratkaisuissa ei luonnollisestikaan noussut järin suureksi, olihan kyse ennen kaikkea Saksan ja Ranskan kädenväännöstä.
-Valtiovarainministeriö ja allekirjoittanut ovat osallistuneet pitkään taustakeskusteluun eri kokouksissa ja puhelimitse. Olemme tuoneet esille pääjohtaja Hämäläisen ansioita sekä viime vaiheissa sitä, kuinka pääjohtajakysymys voitaisiin ratkaista.

Ankaran punnerruksen jälkeen syntynyttä ratkaisua Lipponen luonnehti tyylikkääksi. Hän kuitenkin myönsi, että riidan pitkittyminen olisi luonut vaikeuksia EKP:n alkutaipaleelle.
-Nyt kun ratkaisu saatiin, Wim Duisenberg nauttii euromaiden saumatonta tukea. Vähän ajan kuluttua näitä vaikeuksia ei enää muisteta, Lipponen arvelee. Pääministeri pitää mahdollisena, että ratkaisu herättää juridisia pohdintoja. Itse hän ei kuitenkaan niihin toimittajien edessä heittäytynyt.


Lue myös:

    Uusimmat