Mainos

Lipponen: Euroopan Investointipankin lainoja Venäjälle

Euroopan Investointipankin (EIP) tulisi saada valtuudet lainata rahaa Venäjän liikennerakenteiden kehittämiseksi, sanoi pääministeri Paavo Lipponen tänään Kööpenhaminassa.

Lipponen sanoi, että turvallisten ja ympäristön kannalta kestävien liikennerakenteiden kehittäminen Itämeren halki ja sen ympärillä on erityisen välttämätöntä nyt, kun Venäjä on sijoittanut paljon energian vientiin.

-Alueen kaupan kannalta Venäjän jäsenyys kauppajärjestö WTO:ssa on elintärkeä. Mutta voimme tehdä enemmän kaupan edistämiseksi tekemällä yhteistyötä ja ratkaisemalla käytännön ongelmia, jotka nyt muodostavat kaupan esteitä alueella, Lipponen sanoi.

Yksi käytännön hanke on ns. Itämeren moottoritien liittäminen EU:n transeurooppalaisten verkostohankkeiden joukkoon, kun uusia TEN-hankkeita seuraavan kerran nimetään. Hankkeella on tarkoitus kehittää nopean ja turvallisen laivaliikenteen edellytyksiä Itämerellä.

Lipponen toivoi myös, että EU-maat voivat joulukuun huippukokouksessa Kööpenhaminassa pyytää komissiota laatimaan pohjoisen ulottuvuuden seuraava toimintaohjelma vuosille 2004-06. Ohjelmaan tulisi Lipposen mielestä edelleen sisältyä mm. ympäristökysymykset, liikenne, rajat ylittävä yhteistyö, oikeus- ja poliisiasiat, informaatioteknologian yhteistyö sekä yhteistyö sosiaali- ja terveysalalla.

Ohjelman kattavuutta ei hänen mielestään ole syytä kaventaa. Sitä vastoin on tarpeellista, että komissio ottaa ohjelman toteuttamisessa johtavan ja koordinoivan roolin.

Persson poissa pääministerikokouksesta


Pääministeri puhui illalla Itämeren kehitysfoorumin kokouksessa Kööpenhaminassa. Samalla matkalla Lipposella oli tapaaminen myös Tanskan pääministerin Anders Fogh Rasmussenin sekä Ruotsin ulkoministerin Anna Lindhin kanssa. Lindh tuurasi Kööpenhaminassa pääministeri Göran Perssonia, jonka alun perin piti edustaa maataan kolmen pohjoisen EU-maan valmistelukokouksessa.

Pohjoismaisia kokouksia on viime vuodesta lähtien alettu pitää jokaisen EU-huippukokouksen edellä.

EU:n seuraava huippukokous pidetään 24.-25. lokakuuta Brysselissä. Asialistalla ovat mm. EU:n laajentuminen, erinäiset laajentumiseen liittyvät taloudelliset kysymykset sekä Kaliningradin kysymys.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.