Mainos

Lipponen: EU-tulokkaiden ei pidä tinkiä jäsenyysehdoista

Jäsenyys EU:ssa on vaativa tehtävä uusille tulokkaille, eikä liittymisessä pidä kiirehtiä tai tinkiä ehdoista, sanoi pääministeri Paavo Lipponen torstaina Budapestissa.

lipponen

Pääministeri Paavo Lipponen puhui kansainvälisen kauppakamarin järjestämässä konferenssissa, joka käsitteli EU:n laajentumista. EU:n laajentumisesta vastaava komissaari Gunter Verheugen osallistui myös konferenssiin. Hän sanoi toivovansa, että tänä syksynä voidaan määritellä päivämäärä, jolloin pyritään saamaan neuvottelut eri hakijamaiden kanssa päätökseen.

Verheugenin mukaan on selvää, että jos on valittava ehtojen täyttämisen ja aikataulun pitämisen välillä, nopeudesta on tingittävä. Lipponen tähdensi vuorostaan, ettei EU:n jäsenyyden ehdoista saa tinkiä, mutta hakijamaille ei saa myöskään asettaa tiukempia ehtoja kuin mitä EU-maat vaativat itseltään. Ydinenergian hän mainitsi erityisen herkkänä kysymyksenä: -EU-maat eivät saa vaatia hakijoilta tiukempaa ydinturvallisuutta kuin mitä unionissa pidetään yllä.

Isäntämaa Unkarin Lipponen mainitsi maana, joka voi olla uusien jäsenten kärkijoukossa. Hän kehotti Unkaria ja muita hakijoita jatkamaan nyt uudistuksiaan väsymättä:
-Olen ollut yllättynyt puheista, että joitakin jäsenyyden vaatimia uudistuksia saatettaisiin viivästyttää. Uudistukset eivät ole helpompia myöhemmin, Lipponen varoitti.

Verheugen muistutti, että EU:n on ensin uudistettava päätöksentekoaan ennen kuin se voi ottaa vastaan edes nykyiset kaksitoista hakijaa. Päätösten EU:n päätöksenteon muutoksista pitäisi valmistua joulukuuksi unionin Nizzan-huippukokoukseen. EU on asettanut tavoitteeksi, että se itse olisi kypsä ottamaan uusia jäseniä vuonna 2003.

Lipposen Unkarin-vierailu jatkuu vielä huomenna, jolloin hän tapaa pääministeri Viktor Orbanin ja presidentti Arpad Gönczin. Ohjelmassa on myös vierailu Komaronissa, jossa Orban ja Lipponen avaavat Nokian uuden tehtaan. Paikalla on myös pääjohtaja Jorma Ollila.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.