Mainos

Lipponen: EU-puolustusyhteistyötä pohdittava

Lipposen mielestä Suomen ei pidä jäädä sivustakatsojaksi, kun EU:ssa tehdään merkittäviä turvallisuus- ja puolustuspoliittisia ratkaisuja.

SDP:n puheenjohtaja ja eduskunnan puhemies Paavo Lipponen on sitä mieltä, että Suomen ei tule lähtökohtaisesti sulkea pois osallistumista Euroopan unionin syvennettyyn puolustusyhteistyöhön. Lipponen sanoi vappuna Kuopiossa, että Suomen ei pidä jäädä sivustakatsojaksi, kun merkittäviä turvallisuus- ja puolustuspoliittisia ratkaisuja tehdään.

-Kieltämisen ja irtisanoutumisen sijasta meidän on vaikutettava omaan asemaamme ja turvallisuuttamme koskevien ratkaisujen sisältöön. Keskinäistä solidaarisuutta vahvistavassa unionissa liittoutumattomuuteen vetoaminen voi käydä sisällöltään kovin tyhjäksi linjaukseksi.

Lipposen mukaan Suomi suhtautuu EU:n puolustusyhteistyön kehittämiseen aktiivisen käytännönläheisesti. Eurooppaan ei tarvita kaksinkertaisia puolustusrakenteita ja EU:n tulee keskittyä uskottavan kriisinhallintakyvyn luomiseen.

-Siinä on jo valtaisa haaste unionille, hän sanoi.

Lipposen mielestä EU:ssa on kuitenkin oltava mahdollista mennä pidemmälle myös puolustusyhteistyössä, mutta sitä varten on oltava selkeät pelisäännöt.

-Vahvistetun yhteistyön on oltava avointa kaikille jäsenmaille ja yhteistyön luonteesta kaikkine järjestelyineen on sovittava yhdessä, vaikka kaikki eivät siihen menisikään mukaan, Lipponen listasi ehtoja.

Kahta edellistä hallitusta johtanut Lipponen oudoksui vappupuheessaan elinkeinoelämän järjestöjen arvioita uuden hallituksen ohjelmasta.

-Elinkeinoelämällä on omat, ymmärrettävät toiveensa talous- ja veropolitiikasta. On kuitenkin kummallista, jos suuret etujärjestöt ottavat hallitukseen vahvan ennakkoluuloisen asenteen, ennen kuin hallitus on tehnyt ensimmäistäkään talouspoliittista päätöstä, Lipponen sanoi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 01.05.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.