Mainos

Lipponen: EU-laajentuminen ja pohjoinen ulottuvuus tärkeitä

Pohjoisen ulottuvuuden toimintaohjelman hyväksyminen ja Euroopan unionin laajentuminen ovat pääministeri Paavo Lipposen mukaan Suomen kannalta keskeisimmät asiat EU-huippukokouksessa.

Jäsenmaiden johtajat kokoontuvat tänään Feiraan Pohjois-Portugaliin. Pohjoisen ulottuvuuden ohjelmassa vuosille 2000 - 2003 on kyse ensisijaisesti yhteistyöstä energia- ja liikenneasioissa, mutta myös teleliikenneyhteyksistä sekä kaupan edistämisestä erityisesti Venäjän kanssa. Suomi on korostanut yhteistyötä mm. Barentsinmeren maakaasuvarojen hyödyntämiseksi.

Unionin laajentuminen liittyy läheisesti Feirassa esiteltävään hallituksen välisen konferenssin väliraporttiin. Konferenssissa pyritään sopimaan unionin rakenteiden uudistamisesta ennen kuin unioni ottaa uusia jäsenmaita.

Eilen illalla Portugaliin saapunut pääministeri Paavo Lipponen varoitti, että laajentumista ei saa jarruttaa.
-Vaikka hallitusten välisen konferenssin asialistaa nyt mahdollisesti laajennetaan, niin se ei saa hidastaa laajentumista, Lipponen sanoi.

Portugalin odotetaan esittävän neuvotteluihin niin sanottua joustavuutta. Sillä tarkoitetaan vahvistettua yhteistyötä, jossa pieni joukko jäsenmaita voisi sopia keskenään asioista tietyllä alalla muista maista riippumatta.

Kokouksessa on esillä lisäksi hanke laatia EU:n yhteiset perusoikeudet. Myös Itävalta-boikotin on ennakoitu nousevan esille kokouksen yhteydessä. Portugalin pääministeri Antonio Guterres kertoi kuitenkin tänään, että hän pyrkii antamaan esityksen 14 EU-maan puolesta sanktioiden purkamiseksi vasta huippukokouksen jälkeen. Pääministeri Lipponen sanoi olevansa Guterreksen aikeista tietoinen. Lipposen mukaan on Portugalin asia kertoa esityksen sisällöstä julkisuuteen.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.