Mainos

Lipponen: EU-kasvu sovussa

Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan EU:n jäsenmaat ovat löytämässä sovun tavasta, jolla unionin laajentumisneuvottelut aloitetaan. Lipponen sanoi lauantaina Luxemburgissa, että käytännössä neuvottelut aloitettaisiin EU:n komission esittämällä tavalla viiden plus yhden hakijamaan kanssa.

Muiden hakijamaiden mukanaolo laajentumisprosessissa varmistettaisiin muulla tavalla. Suomi on ajanut neuvottelujen aloittamista Puolan, Unkarin, Tsekin, Slovenian ja Viron sekä Kyproksen kanssa, mutta mm. Ruotsi ja Tanska ovat halunneet neuvotteluja kaikkien hakijoiden, kuten Latvian ja Liettuankin kanssa.
Lipponen tapasi Luxemburgissa EU-puheenjohtajuutta nyt hoitavan maan pääministerin Jean-Claude Junckerin. Myös Juncker korosti sitä, että on löydettävä tapa, jolla ensimmäisen laajentumiskierroksen ulkopuolelle jäävissä maissa yleinen mielipide uskoo, että kyseisiä maita ei ole suljettu pois mahdollisesta EU-jäsenyydestä.

Lipponen sai Junckerilta tukea Suomen aloitteelle erityisen pohjoisen ulottuvuuden luomiseksi EU:lle. Junckerin mielestä kyse on koko unionin politiikasta Välimeri-politiikan tapaan, eikä vain alueellisesta politiikasta.
Pääministerit keskustelivat myös tulevasta EU:n työllisyyshuippukokouksesta. Lipposen mukaan työllisyyshuippukokouksessa jäsenmaiden on sitouduttava politiikkaan, joka johtaa työllisyysasteen nostamiseen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.