Lipponen esitteli "Suomen mallia" Ruotsissa

Pääministeri Paavo Lipponen esitteli maanantaina uutta menestyksekästä "Suomen mallia" Ruotsissa, jonka nimeä kantanut hyvinvoinnin takaava malli on joutunut ahtaalle kuluvan vuosikymmenen talouskriiseissä.

Lipponen kertoi ylpeänä Ruotsin liike-elämän johtajille ja tiedotusvälineiden edustajille, että Suomen talouden kaikki mittarit osoittavat vahvaa kasvua.

-Uskallamme puhua suomalaisesta mallista. Viiden puolueen hallituksen talouspoliittisen linjan valinta yhdessä kaksivuotisen tulopoliittisen sopimuksen kanssa syksyllä 1995 loi perustan talouspolitiikkamme uskottavuudelle, Lipponen sanoi Suomalais-ruotsalaisen kauppakamarin vuosikokouksessa. Lipposen esiintyminen oli houkutellut paikalle suuren joukon Ruotsin talouselämän johtohenkilöitä.

-Suomalainen malli edellyttää laajaa poliittista yhteistyötä ja myös yhteistyötä hallituksen ja työmarkkinaosapuolten välillä, pääministeri sanoi ruotsalaisyleisölle, jolle sosiaalidemokraattien ja oikeiston mahtuminen yhteen ja samaan hallitukseen on jo ajatuksenakin vieras.

Ruotsi ei osta koko Suomea

Lipponen sanoi puheessaan, ettei Ruotsin teollisuus ole valtaamassa pientä Suomea, vaikka näin usein Suomessa luullaankin. -Suomalaisten yritysten nettoinvestoinnit Ruotsiin olivat vuonna 1997 moninkertaiset (7,5 miljardia markkaa) ruotsalaisten yritysten Suomeen tekemiin investointeihin (1,8 miljardia markkaa) nähden.

Ulkomainen omistus on kasvanut tuntuvasti sekä Suomessa että Ruotsissa. Noin puolet Helsingin pörssiarvosta ja kolmasosa Tukholman pörssiarvosta on jo ulkomaisessa omistuksessa, pääministeri huomautti ja lisäsi tämänkaltaisen kehityksen herättäneen jossain määrin myös arvostelua sekä pelkoa kontrollin ja vaikutusvallan menettämisestä.

-Mielestäni tilanteesta täytyy luoda monipuolinen kuva, Lipponen sanoi. Hänen mukaansa esimerkiksi suomalaisyrityksiä ei ole - elintarviketeollisuutta lukuunottamatta - ostettu teurastettaviksi tai lopetettaviksi. Hän huomautti kuitenkin, ettei ulkomainen omistus myöskään ole automaattinen menestyksen tae eikä takaiskuilta voida välttyä. Paluuta menneeseen on kuitenkin turha haikailla.

-Maittemme yritysjohtajien keskuudessa vallinnut leppoisa, hieman korporativistinen kerhoilmapiiri - Suomessa kutsuimme sitä patruunan vallaksi - on ohi eikä enää palaa.

Ruotsi halutaan mukaan Emuun

Lipponen otti esiin myös Ruotsin päätöksen jättäytyä - ainakin alkuvaiheessa - Euroopan talous- ja rahaliiton Emun ulkopuolelle. -Monet haluavat olla mukana vastaanottokomiteassa, kun Ruotsi päättää tulla mukaan, hän sanoi. Suomen ja Ruotsin toisistaan poikkeavat valinnat saattavat hänen mukaansa johtaa siihen, että yhteistyön tarve maittemme välillä kasvaa entisestään. Lipponen kävi maanantaina Tukholmassa myös kahdenkeskisiä keskusteluja pääministeri Göran Perssonin kanssa.

STT

Lue myös:

    Uusimmat