Mainos

Lipponen: Emusta jäämiselle ei perusteita

Ruotsi, Tanska ja Britannia eivät muodosta poliittista blokkia, jonka Emu-ratkaisua Suomen pitäisi seurata, sanoi pääministeri Paavo Lipponen (sd.) tänään Teollisuuden Palkansaajien neuvottelukunnan Emu-seminaarissa. Lipponen totesi, että nämä kolme Emun ulkopuolelle jäävää maata ovat eri tilanteissa, ja lähestyvät Emua kukin omaan tahtiinsa. Näiden maiden ratkaisujen seuraaminen olisi itsenäisestä päätösvallasta luopumista, pääministeri sanoi.

Lipponen arvioi, että Ruotsin empiminen talous- ja rahaliitto Emun jäsenyydestä johtuu siitä, että EU-jäsenyydestä ei käyty kunnon keskustelua. Hakemus tehtiin syksyllä 1991, ja se tuli useimmille täytenä yllätyksenä. Päätösten perusteelliseen vatvontaan tottuneet ruotsalaiset käyvät näin ollen edelleen Emusta puhuessaan keskustelua EU-jäsenyydestä, Lipponen arvioi.

Lipposen mielestä eduskunnassa ei näy merkkejä Emu-hermoilusta lähestyvien vaalien alla. Keskustelu ja kritiikki saattaa jatkua, mutta ratkaisua ei voi väistää kukaan kansanedustaja.
-Kantaa on lopulta otettava, mennäänkö vai ei. Tätä ratkaisua ei voi passata. Luotan siihen, että järki voittaa, pääministeri sanoi.

Lipponen torjui myös uudelleen ajatuksen markan kellutuksesta vaihtoehtona Emu-jäsenyydelle. Pienen valuutan kellutus tuskin onnistuisi häiriöittä euron ja dollarin puristuksessa, Lipponen sanoi. Lähteminen Erm-järjestelmästä tulkittaisiin siten, että Suomi myös luopuu talouspoliittisesta peruslinjastaan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.