Mainos

Lipponen: Elintarvikevirasto tulee Helsinkiin - tai jää Brysseliin

Lipponen uskoo, että elintarvikevirastokiistalle löytyy ratkaisu. Sopiva ratkaisu ei kuitenkaan ole se, että viraston jaetaan Suomen ja Italian kesken.

Italia ehdottaa elintarvikeviraston sijainnin ratkaisemiseksi sitä, että Suomen ja Italian pääministerit asettavat työryhmän pohtimaan EU:n elintarvikeviraston sijaintia. Italian maatalousministerin Giovanni Alemannon mukaan maa haluaa löytää pian ratkaisun kiistaan. Suomi pitäytyy eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen ehdotuksesta, että elintarvikevirasto kokonaisuudessaan pitäisi sijoittaa Helsinkiin. Italiassa on jo useita EU:n virastoja.

Lipponen ei näe mitään syytä, miksi Suomen pitäisi luopua tavoittelemasta EU:n elintarvikevirastoa Helsinkiin.
- Suomella on edelleen vahva tuki Helsingin ehdokkuudelle, Lipponen sanoo.
- Ajatus on mieltä kääntävä. Meillä on muiden kannatus. Myös Italia on tullut niin pitkälle, että se katsoo Helsingin olevan oikea paikka.

Luovuttamista ehdotti viime viikolla entinen ulkomaankauppaministeri Jari Vile'n. Vile'nin mielestä Suomi voisi todeta tilanteen olevan täysin lukossa ja alkaa tavoitella EU:n tietoturvavirastoa. Ratkaisu on nyt kiinni Italiasta, Lipponen toteaa.

Parmaan ruokakulttuurista ja perinneruuista vastaava virasto

Virastokysymykseen alettiin hakea uutta ratkaisumallia sen jälkeen kun Italian pääministeri Silvio Berlusconi otti Lipposeen yhteyttä. Malli julkistettiin juuri eduskuntavaalien alla Ruotsin pääministeri Göran Perssonin vierailun yhteydessä. Sen mukaan elintarviketurvallisuudesta vastaava virasto tulisi kokonaisuudessaan Helsinkiin ja Parmaan sijoitettaisiin ruokakulttuurista ja perinneruuista vastaava virasto, jonne siirrettäisiin toimintoja komissiosta. Tämä vaihtoehto on Lipposen mukaan edelleen voimassa.

Suomi on ollut Lipposen mukaan rakentava ja etsinyt ratkaisuja ja tehnyt voitavansa.
- Se malli jonka julkistimme on se, mikä on Italialle tarjolla. Italia joutuu nyt harkitsemaan haluaako se Parmaan jonkin viraston, Lipponen sanoo. Lipposen pettymykseksi Italia muutti kantaansa, sen jälkeen kun pääministereiden ja komission välinen yhteisymmärrys virastoratkaisusta julkistettiin.
- Malli sinänsä oli sovittu lähtökohdaksi, mutta sitten Italiassa katsottiin - lähinnä parmalaisten painostuksesta, että 40-50 hengen virasto on liian pieni.

Viimeiseen asti pitää yrittää

Lipponen ei myönnä, että tieto elintarvikevirastosta olisi julkaistu hätiköidysti.
- Nyt vain sattui niin, että juuri siinä vaiheessa komission puheenjohtaja Romano Prodi antoi vihreän valon. Se oli teknisesti perusteltu ratkaisu, jota oli edeltänyt kunnon selvitystyö. Ja sitten Berlusconi antoi vihreän valon. Eihän sitä lopullisena edes tarjottukaan, Lipponen huomautti.

Kotimainen keskustelu, jossa virasto on leimattu vaalisyötiksi, tuntuu harmittavan Lipposta.
- Halutaanko että jotakin yritetään tehdä? Vai halutaanko vain heittää kapuloita rattaisiin ja levittää kaunaa? Minä olen sellainen poliitikko, että minä haluan tehdä asioita ja yrittää viimeiseen asti. Olen valmis hakemaan luovia ratkaisuja ja tässä on sellainen kehitetty.

Koska aloite hakea uutta ratkaisua elintarvikevirastosta tuli nimenomaan Italialta ja Berlusconilta, Lipponen uskoo, että siellä on myös valmiutta tehdä ratkaisu. Italia on huomisesta lähtien EU:n puheenjohtajamaa, joten se voi halutessaan ottaa asian esille.
- Jotakin me saamme. Realiteetti on se, että elintarvikevirasto tulee Helsinkiin - tai Brysseliin, jos ei asiasta voida sopia. Viraston jakaminen Suomen ja Italian kesken ei ole mahdollista. Asia on Lipposen mukaan selvitetty jo monta kertaa. Vielä kertaalleen jakamista selvitettiin Berlusconin yhteydenoton jälkeen ja idea todettiin toteuttamiskelvottomaksi.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 30.06.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.