Mainos

Lipponen ei toivo EU:sta sotilaallista supermahtia

Pääministeri Paavo Lipponen sanoi tänään Lontoossa, että Euroopan Unionista ei tulisi rakentaa sotilasmahtia.

Pääministeri Paavo Lipposen mukaan Euroopan unionista ei pidä rakentaa sotilaallista supermahtia. Lipponen sanoo, että unionista olisi sen sijaan kehitettävä supervalta, joka ei ensisijaisesti turvaudu sotilasvoimiin ajaessaan etujaan.

- Meistä ei pidä tulla sotilaallista supervaltaa, Lipponen sanoi tänään Lontoossa vastatessaan opiskelijoiden kysymyksiin. Lipponen puuttui asiaan esitelmöidessään London School of Economicsissa.

Lipponen sanoi muuten yhtyvänsä Britannian pääministerin Tony Blairin näkemykseen supervallaksi kehittymisestä. Lipponen tapasi Blairin myöhemmin illalla.

- Euroopan unionista on tultava supervalta, jotta se voi osallistua maailman tapahtumiin täysivaltaisena toimijana, Lipponen painotti.

EU:lta puuttuu Lipposen mukaan johdonmukaisuus, jotta unionista tulisi poliittisesti yhtä vahva kuin mihin sen taloudelliset voimavarat antavat mahdollisuuden. Siksi hän haluaisi unionista valtaa, joka kunnioittaa sosiaalisia perusarvoja.

Lipponen puuttui myös EU:n laajentumiseen. Hän arvioi kymmenellä ehdokasmaalla olevan hyvät mahdollisuudet päättää laajentumisneuvottelut joulukuun Kööpenhaminan huippukokoukseen mennessä. Neuvotteluista hän ennakoi kuitenkin vaikeita.

Laajentuminen on Lipposen mukaan EU:n tärkein tulevaisuuden tavoite. Hänen mukaansa laajentumisen myötä maatalouspolitiikka ja rakennerahastot on uudistettava. Lipponen ei olisi kuitenkaan halukas sitomaan suoria maatalouden tukien alasajoa laajentumisen ehdoksi.

- Puolalaisenkin viljelijän elintasosta on huolehdittava, Lipponen totesi.

(MTV3-STT)

Suomen hallitus on saanut tukea energiapolitiikalleen Lontoossa. Tony Blair kertoi pääministerien tapaamisesssa, että Britannia on päättänyt pitää ovet auki ydinvoimalle myös tulevaisuudessa.

(Kymmenen uutiset 14.02.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.