Mainos

Lipponen ei peräänny Bellona-kannastaan

Pääministeri Paavo Lipponen ei peräänny kohua herättäneistä syytteistään norjalaista ympäristöjärjestöä Bellonaa kohtaan.

Norjaan tänään matkustanut Lipponen syytti Aftenpostenin haastattelussa Bellonaa terroristististen menetelmien käytöstä, kun järjestö kuusi vuotta sitten iski kalanviljelylaitokselle Lapissa.

Bellona vaatii Suomen pääministeriltä anteeksipyyntöä tai uhkaa oikeustoimilla; se ei Lipposta kuitenkaan säikäytä.

- Bellona voi tästä hermostua aivan vapaasti, mutta tämä teko oli lain ottamista omiin käsiin, omaisuuden tuhoamista vieraassa maassa. Ja minä vain kysyn, mitä nimitystä siitä on käyettävä, Lipponen sanoi MTV:n haastattelussa.

Vihreän liiton puoluesihteeri Ari Heikkinen katsoo Lipposen heittävän lausunnollaan varjon Norjan ulkoministeriön ja parlamentin ylle. Norjalaisministeriö nimittäin rahoittaa ympäristöjärjestö Bellonan toimintaa.
Vihreän liiton Heikkinen sanoo, että Lipponen on anteeksipyynnön velkaa sekä ympäristöjärjestölle että Norjan kansalle.

Kohu kuusi vuotta vanhasta iskusta

Kohu syntyi Norjassa viikonvaihteessa, kun Lipponen luonnehti lehtihaastattelussa Bellonaa terroristiseksi. Tämä perustui siihen, että vuonna 1995 Bellonan aktivistit tekivät iskun suomalaiselle kalanviljelylaitokselle. Syynä iskuun oli laitokseen pesiytynyt kalatauti. Ryhmä sai sakot toimistaan.

-Olemme saaneet tarpeeksemme tällaisesta ylimielisyydestä. Tuollaisille ns. älyköille on tyypillistä, että elleivät he saa ääntään kuuluville keskustelussa, he käyttävät terroristisia menetelmiä, Lipponen sanoi haastattelussa.

Päinvastoin hänen mielestään Bellonan pitäisi pyytää anteeksi siitä, mitä sen jäsenet tekivät muutama vuosi sitten Lapissa. Bellonan johto poltti päreensä tästä lausunnosta. Järjestön johtaja Frederic Hauge vaati Lipposelta anteeksipyyntöä. Hauge sanoi aikovansa selvittää, voiko järjestö haastaa Lipposen oikeuteen tästä lausunnosta, ellei anteeksipyyntöä tule.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.