Mainos

Lipponen ei halua EU:n komission rivijäseneksi

Lipposen motivaatio ei riitä rivijäsenyyteen EU:n komissiossa. Hallitusryhmissä käydään parhaillaan neuvotteluja Erkki Liikasen seuraajasta, ja uusi komissaariehdokas valittaneen ensi viikolla.

Paavo Lipponen

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen on ilmoittanut, ettei hän ole halukas EU:n komission rivijäseneksi.

Hänen motivaationsa ei riitä rivijäsenyyteen. Lipponen oli havitellut itselleen EU:n komission puheenjohtajan paikkaa, joka meni Portugalin pääministerille Jose Manuel Barrosolle. Barroso on Lipposen mukaan kuitenkin pätevä tehtäväänsä.

Lipponen ei ota kantaa siihen, mistä puolueesta Suomen EU-komissaari tulisi valita. Vaatimukset ovat kuitenkin kovat, sillä Lipponen muistuttaa, että useiden Euroopan maiden komissaarit ovat entisiä ministereitä.

- Asia pitää ratkaista hyvässä yhteisymmärryksessä. Täytyy löytää pätevä ehdokas, sillä rima on korkealla. Komissaarin on oltava varsin kovaa luokkaa, ja hänellä on oltava riittävän vankka näyttö itsenäisestä tulosvastuullisuudesta.

Vanhanen käy komissaarikeskusteluja Prodin ja Barroson kanssa

Hallitusryhmissä pyritään parhaillaan pääsemään yhteisymmärrykseen siitä, kenestä tulee Erkki Liikasen seuraaja suomalaisedustajana EU:n komissiossa. Pääministeri Matti Vanhanen keskustelee asiasta SDP:n ministeriryhmän johtajan valtiovarainministeri Antti Kalliomäen ja RKP:n puheenjohtajan ympäristöministeri Jan-Erik Enestamin kanssa.

Uusi komissaariehdokas valittaneen ensi viikon keskiviikkona pidettävässä valtioneuvoston istunnossa. Pääministeri Vanhanen haluaa ennen valintaa keskustella sekä komission nykyisen puheenjohtajan Romano Prodin että tulevan komission puheenjohtajan José Manuel Durao Barroson kanssa. Prodin Vanhanen tapaa jo perjantaina. Ennen komissaarikeskusteluja uuden komissaarin nimeä ei kerrottane julkisuuteen.

Yhä ilmeisemmältä näyttää, että seuraava suomalaiskomissaari tulee keskustasta. Vahvimmin esillä ovat olleet pääministerin talouspoliittisen erityisavustajan Olli Rehnin ja ministeri Paula Lehtomäen nimet.

Erkki Liikanen aloittaa Suomen Pankin pääjohtajana 12. heinäkuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.