Lipponen: Budjetti jää ylijäämäiseksi

Pääministeri Paavo Lipponen arvioi, että ensi vuoden budjetti jää hyvän talouskehityksen ansiosta selvästi ylijäämäiseksi.

-Tästä syystä meillä on ilman enempää yrittämistä mahdollista alentaa veroja ja lyhentää valtionvelkaa. Lisätuloja mm. hyvinvointiyhteiskunnan tarpeisiin haettaneen kuitenkin piakkoin mm. kiinteistöverojen korotuksista. Lipponen sanoi sunnuntaina Raisiossa Länsi-Suomen Sosiaalidemokraattisten piirien tilaisuudessa, että tuotannon kasvu on Suomessa ollut nopeampaa ja voi jatkua ennusteiden mukaan edelleen selvästi nopeampana kuin EU-maissa keskimäärin.

-Bruttokansantuotteen arvioidaan kasvavan 5,2 prosenttia tänä vuonna ja ensi vuonnakin yllettäisiin yli 4 prosentin kasvuun. Työpaikkojen määrän arvellaan kasvavan melko ripeästi ja työttömyys alenee tämän vuoden 9,6 prosentista 8,6 prosenttiin ensi vuonna. Lipposen mukaan jo tänä vuonna valtiontaloudessa saavutetaan rakenteellinen ylijäämä.

-Ensi vuonna ylijäämä olisi talousarvioesityksen perusteella yli 11 miljardia markkaa eli 1,5 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Hyvinvointiyhteiskunta säilyy kiinteistöverolla

Pääministeri sanoi hallituksen varautuvan tämän vaalikauden aikana 10 - 11 miljardin markan suuruisiin tuloverojen ja sosiaalivakuutusmaksujen kevennyksiin. Tähän liittyen verorakenteen painopistettä muutetaan pääomatulojen, kiinteistövarallisuuden ja ympäristöverojen suuntaan.

-Periaatteessa kiinteistövero on meillä sellainen käyttämätön lähde, jonka laajentaminen mahdollistaa hyvinvointiyhteiskunnan säilymisen, muistutti Lipponen. Hän arvioi lisäksi, että työmarkkinailmapiiri tulee syksyn aikana olemaan myönteinen, vaikka budjettineuvotteluissa valtionvarainministeri Sauli Niinistön (kok.) esille ottama työttömyysturvajärjestelmän kehittäminen onkin kohdannut monilta tahoilta kovaa vastustusta.

-Hallitus sopi, että yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa selvitetään, miten mm. työttömyysturvajärjestelmää ja työvoimapolitiikkaa kehitetään työllistymistä tukevaan ja työttömyyden kestoa lyhentävään suuntaan. Lipponen uskoo, että asiassa "pidetään kyllä kovia puheita", mutta asia on kyllä sovittavissa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat