Mainos

Lipponen Bergenissä

Pohjoismaiden pääministerit allekirjoittivat tänään Bergenissä yhteisen julkilausuman kestävästä energiahuollosta Itämeren alueella. Julistuksen mukaan uudistuvat energiamuodot on nostettava aiempaa keskeisempään asemaan.

Ministerit asettuivat myös tukemaan yhdistetyn kaasuverkon rakentamista Itämeren alueelle. Julistuksessa painotetaan, että pohjoismaisten energiavarojen lisäksi Venäjän maakaasusta on tehtävä kiinteä osa Euroopan energiahuoltoa.

Norjan pääministeri Thorbjörn Jagland piti julistusta "historiallisena". Hänen mukaansa se saattaa olla ensi askel kohti läheisempää yhteistyötä useilla energia-aloilla. Julistuksen poliittisista osioista kuvastuu selvästi halu edetä kohti lähempää energiayhteistyötä.

Sähköntuotannossa Pohjoismaat ovat jo varsin läheisessä yhteistyössä. Nyt ministerit asettivat tavoitteeksi yhtenäisen energiaverkon luomisen mm. kaasua varten Itämeren ympärille.

Suomen ja Norjan pääministerit kättelivät Bergenissä ja vitsailivat miten helppoa päätöksenteko on, kun ruotsalainen kollega ei ole paikalla. Mutta kädenpuristus ei vieläkään johda maiden välisiin maakaasukauppoihin.

Pohjoismaista kaasuverkkoa saadaan edelleen odottaa, kunnes Ruotsin kaasumarkkinat on tutkittu. Paavo Lipponen mukaan pitkän tähtäimen suunnitelma on eurooppalainen kaasuverkko, joka kattaa Itämeren alueen.

Troll-porauslautta seisoo tukevasti neljällä jalallaan Pohjanmeressä, 80 kilometriä Bergenistä koilliseen ja tuottaa maakaasua Euroopan suurimmasta merellisestä kaasukentästä. Varannon uskotaan riittävän 50 vuodeksi.

Siihen mennessä maakaasua on pumpattu Euroopan markkinoille niin paljon, että rakennuskulut on saatu takaisin kymmenkertaisina. Kaasu- ja öljymaan pääministeri vakuuttaa kuitenkin mielenkiintoa riittävän myös uusien energiamuotojen kehittämiseen.
(STT-MTV3/Minna Uusi-Eskola)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.