Mainos

Lipponen arvosteli Vuotos-ratkaisua

Pääministeri Paavo Lipponen ihmettelee korkeimman hallinto-oikeuden tekemää ratkaisua, jonka mukaan Vuotoksen tekoallasta ei saa rakentaa. Päätöstä perusteltiin hankkeen laajoilla ja haitallisilla ympäristövaikutuksilla.

Lipposen mukaan niitä lajeja, joita pitäisi suojella kieltämällä Vuotos-hanke, esiintyy Lapissa yllin kyllin. Hän korosti eduskunnan kyselytunnilla, että ratkaisua on vaikea ymmärtää, vaikka sillä on varmasti oikeudelliset perusteet.

Lipponen kaipasi poliittiselta kentältä yhtenäistä kantaa siihen, aiotaanko Suomesta ja erityisesti Lapista tehdä Euroopan reservaatti. Sillä estettäisiin hänen mielestään normaali ja järkevä kehitys. Hallitus ei ole vielä käsitellyt keskuudessaan KHO:n ratkaisua. Valtio ei kuitenkaan aio patistaa Kemijoki Oy:tä tekemään uutta hakemusta. Lipposen mukaan ei kannata enää lähteä uudelle kierrokselle, jossa taas käytäisiin läpi kaikki oikeusasteet.

Keskusta-oppositio yhtyi Lipposen Vuotos-hanketta ja luonnonsuojelua koskeviin näkemyksiin. -Tämähän on meidän miehiämme, ilahtui keskustan ryhmänjohtaja Mauri Pekkarinen ja sai aikaan naurunremakan istuntosalissa.

Vuotoksen hautaamista näkyvästi juhlineet vihreät kummastelivat Lipposen esiintymistä. Irina Krohn sanoi olevansa häkeltynyt siitä, että "valtiomiesmäisenä Euroopan kehittäjänä" arvostettu Lipponen tarjoaa Suomen näkemykseksi rusinat pullasta-menetelmää. Lipponen selitti vaativansa vain kohtuutta esimerkiksi liito-orava-kysymyksessä. Suojeludirektiivejä tulisi soveltaa siten, että otetaan muutkin järkevät näkökohdat huomioon. Hänen mukaansa Suomesta ei tule tehdä reservaattia, jolle pannaan koko vastuu jonkin lajin säilymisestä unionissa, vaikka sitä esiintyy muualla yllin kyllin.

Vuotos-jahkailu synkkä luku päätöksenteossa

SDP:n Liisa Jaakonsaari huomautti, että Koillis-Lapin kehitystä on estänyt vuosikymmeniä jatkunut poliittisen järjestelmän jahkailu Vuotos-kysymyksessä. Se on rikkonut ihmissuhteita koko Lapissa ja ollut todellinen musta aukko ja poliittisen historian synkkä luku. Jaakonsaaren mielestä Lipponen liioittelee, kun hän kytkee Vuotos-ratkaisuun kaikki ympäristönsuojelun kysymykset.

Ympäristöministeri Jouni Backman (sd.) huomautti, ettei Vuotos-päätöksessä ole kysymys yksittäisten lajien suojelusta, vaan ainutlaatuisina maailmanlaajuisesti vain tuolla alueella esiintyvistä luontotyypeistä. Korkein hallinto-oikeuskin piti niitä perusteena omalle ratkaisulleen. Backmanin mukaan prosessista voidaan oppia se, ettei kaikkia toimia ja kehittämishankkeita kannata perustaa vain yhden vaihtoehdon varaan. Alue- ja kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) muistutti mm. työllistämishankkeita pohtivan Itä-Lappi-työryhmän asettamisesta jo ennen Vuotoksen lopullisen kohtalon selviämistä. Helmikuun puoliväliin jatkuvaa toimeksiantoaikaa voidaan tarvittaessa jatkaa. Lisäksi voidaan miettiä mahdollisia lisätehtäviä.

(Seitsemän uutiset 19.12.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.