Mainos

Lipponen arvostelee kipakasti eduskuntaa

Pääministeri Paavo Lipponen (sd.) on selvästi tyytymätön eduskunnan nykyrooliin. Häntä askarruttaa se, että eduskunnasta pyritään tekemään eräänlainen hallituksen "johtokunta". Lipponen kommentoi eduskunnan asemaa tänään Yleisradion haastattelutunnilla. Hän on aiemminkin arvostellut eduskuntaa kipakasti.

Lipponen muistutti tarkoituksena olevan, että hallitus hoitaa toimeenpanovaltaa ja tekee esityksiä eduskunnalle. Tarkoituksena ei voi olla, että eduskunta alkaa puuttua hallituksen toiminnan yksityiskohtiin. Erityisesti eduskunnan suuri valiokunta ei tunnu saavan hyvää arvosanaa Lipposelta. Hänen mielestään suuri valiokunta yrittää esiintyä nykyisin kuten eduskunta pienoiskoossa.

Arvostelu ei kohdistunut kuitenkaan suuren valiokunnan puheenjohtajaan Erkki Tuomiojaan. Lipposen mielestä päinvastoin Tuomioja on johtanut suurta valiokuntaa sillä tavoin, että Suomessa on poikkeuksellisella tavalla toteutunut eduskunnan merkittävä osuus Euroopan unionia koskevassa päätöksenteossa.

Presidentin kanta viimeinen sana

Lipponen selvästi lievensi tulkintoja, joita on esitetty perjantaina julkaistusta valtiosääntökomitean mietinnöstä. Hänen käsityksensä mukaan komitea ei esitä mitään olennaista muutosta presidentin ulkopoliittisiin valtaoikeuksiin. Lipposen mielestä ulkopolitiikassa presidentin kanta olisi edelleenkin viimeinen sana. Hänen tulkintansa mukaan komitean esitys merkitsisi lähinnä, että presidentti konsultoisi valtioneuvostoa.

Mietinnön sisäpoliittinen osuus on Lipposen mielestä monipolvinen ja sotkuinen. Näin ollen hän ei kovin tarkkaan halunnut kommentoida esimerkiksi pääministerin nimittämiskysymystä. Hän kuitenkin muistutti, että mietinnön perusteluissa "vedetään nykykäytännön suuntaan".

Varoituksen sanoja

Keskustelussa käsiteltiin myös syksyn tuloratkaisua ja siihen liittyviä verotuskysymyksiä. Lipponen toisti, että mahdolliset veronalennukset ovat riippuvaisia siitä, mihin tuloneuvotteluissa päädytään. Hän muistutti, ettei budjettiriihessä ole mahdollisuuksia kovin suuriin verotuksen muutoksiin. Tässä yhteydessä Lipponen käytti tilaisuutta hyväkseen ja vetosi maltillisten ratkaisujen puolesta.

-Jos emme kykene pitämään tiukkaa linjaa budjetissa ja tuloratkaisussa inflaatiota hillitsevää linjaa, seurauksena on, että korot nousevat ja tämä talouskehitys tulee taittumaan ja työttömyys voi kääntyä jopa nousuun. Varmasti kesän aikana on hyvä, jos eri tahoilla mietitään ja ajatellaan niin, että ratkaisut ovat meidän käsissämme, hän varoitti.

Varoitus oli Lipposen mukaan suunnattu kaikille tahoille tässä tilanteessa. Mistään pelottelusta ei hänen mukaansa kuitenkaan ole kyse. Haastattelutunti lähetettiin suorana pääministerin virka-asunnon Kesärannan pihalta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.