Lipponen: Arvelan työryhmän esitys ei jouda roskakoriin

Pääministeri Paavo Lipponen vakuutti tänään, että SDP ei ole valmis heittämään roskakoriin ns. Arvelan mallia, joka muun muassa kiristäisi yrittäjien osinkoverotusta.

Yritysverotuksesta on tehtävä ensi vaalikaudella kokonaisratkaisu, joka pitää pääomaverotuksen tuoton nykyisellä tasollaan, heikentämättä pienten yritysten toimintamahdollisuuksia, sanoi SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Paavo Lipponen tänään Helsingissä.

Lipponen palasi myös eiliseen vaalikeskusteluun ja kutsui "ala-arvoiseksi uhopolitiikaksi" puheita, että Lasse Arvelan työryhmän raportti joutaa roskakoriin. Roskakoriin heittämistä esitti vaalipaneelissa keskustan Anneli Jäätteenmäki. Kokoomuksen Ville Itälä on useamman kertaa vakuuttanut, ettei kokoomus suostu mukaan hallitukseen, joka esittää Arvelan mallin mukaista osinkoverotuksen kiristämistä.

Lipposen mukaan nämä puheet ovat yrittäjä-äänestäjien sumuttamista. Uusi hallitus joutuu joka tapauksessa varautumaan siihen, että pääomaverotusta muutetaan niin, että se on sopusoinnussa EU:n sisämarkkinasäännösten kanssa.

-Mikään hallitus ei pääse irti osinkojen ns. kaksinkertaisen verotuksen ongelmasta. "Me vastustamme" julistukset ovat epäuskottavinta, mitä vaalikeskustelussa on verotuksesta kuultu, Lipponen sanoi.

Lipposen yksi mahdollinen muutos on yritys- ja pääomaverotuksen verokantojen eriyttäminen. Arvelan työryhmän "Kilpailukykyiseen verotukseen" sekä talousneuvoston Seppo Leppäsen verotyöryhmän raportti ovat Lipposen mukaan käyttökelpoinen selvitysperusta, kun verotusta linjataan. Muutoksia yritys- ja pääomaverotukseen ei Lipposen mukaan tehdä vielä ensi vuonna, mutta toisaalta niitä ei voi myöskään liikaa lykätä.

-Pahimmassa tapauksessa verotusta joudutaan korjaamaan taannehtivasti.

Suomessa terve yrittäjyys

Lipponen asetti kyseenalaiseksi vertailut Suomen yrittäjyydestä, joissa Suomi jää monien eteläisen Euroopan maan jälkeen.

-Esimerkiksi yrittäjien työvoimaosuuden keskiarvoa EU:ssa nostaa joukko maita, joita ei voi pitää esimerkkinä talouden dynamiikasta. Niissä pienten mikroyritysten suuri lukumäärä kertoo pikemminkin yritysten kasvun rajoitteista kuin hyvästä yritysilmapiiristä, Lipponen sanoi.

Suomessa on nyt noin 220 000 yritystä. Vuoden 1994 jälkeen lukumäärä on kasvanut noin 40 000 yrityksen verran; yrityksiä on sekä perustettu että lopetettu, mikä Lipposen mielestä kertoo yritysrakenteen muutoksesta ja talouden dynamiikasta.

Pääministeri puolusti hallituksensa yrittäjyyshanketta, jolla on toteutettu "pieniä mutta tärkeitä" toimia. Hankkeen 130 toimesta 90 on toteutettu.

-Yrittäjien sosiaaliturvaa on kohennettu. Sukupolvenvaihdoksia on helpotettu muun muassa verolainsäädännön uudistuksin. Erityisesti pienten yritysten sosiaaliturvamaksuja on alennettu. Turhaa byrokratiaa on purettu ja yrityspalveluita kehitetty yhden luukun periaatteella. Parhaillaan toteutetaan pientyönantajien Internet-pohjaista maksupalvelujärjestelmää, Lipponen luetteli.

Lisäksi yrittäjyyttä tukemaan on ylläpidetty vakaata linjaa talouspolitiikassa. Talouskasvu, matala korkotaso, maltilliset palkankorotukset ja alhainen inflaatio ovat sallineet yritysten investoida ja työllistää, Lipponen kehaisi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat