Mainos

Lipponen: Aluekehitys tarvitsee paikallista nostetta

Pääministeri Paavo Lipponen kehottaa maakuntia panostamaan omaan kehitykseensä.

Paavo L.

Pääministeri Lipponen korosti puhuessaan Lieksassa, että elinkeinojen kehittäminen ja kansalaisten palvelujen turvaaminen onnistuu parhaiten seutukuntien voimin. Lipponen perää alueellisen eriarvoisuuden korjaamiseksi kohdistettuja toimia, jotka lisäävät talousalueiden toimeliaisuutta ja aktiivisuutta.

Ns. kasvusysäyksien avulla olisi Lipposen mukaan mahdollista edistää maakuntien elinkeinoelämää ja työllisyyttä paremmin kuin yleisemmin kohdistetuilla tukitoimilla.
-EU-rakennerahastoihin sekä kuntatalouden ja maatalouden tukemiseen käytetään vuosittain kymmeniä miljardeja markkoja. Ei ole olemassa mitään piilotettua temppua, joka ratkaisisi kaikki alueelliset ongelmat. Norjan malli ei toimi edes Norjassa, Lipponen sanoi.

Lipponen arvioi väestön ja työllisyyden kasvun laajenevan uusille keskusseuduille. Perinteisten kasvukeskusten rinnalle ovat nousemassa mm. Joensuu, Kuopio, Mikkeli ja Lappeenranta. Myös Rovaniemen seutu on Lipposen mielestä nostettavissa voimakkaaksi kasvukeskukseksi. Hän kuitenkin korosti, että nousu ei voi perustua "valtion mahtikäskyyn".

Esimerkkeinä Itä-Suomessa käytetyistä alueellisista kasvusysäyksistä Lipponen mainitsi Joensuun Tiedepuiston sekä Kuopion satsaukset teknologiaan ja lääketieteeseen, jotka ovat tuottaneet satoja uusia työpaikkoja ja muuttaneet samalla seudullista ilmapiiriä optimistisemmaksi.
-Saariselän vesihuoltoon suunnitellut panostukset puolestaan tulevat polkaisemaan käyntiin kymmeniä matkailualan investointeja. Vastaavia hankkeita on Lipposen mukaan myös Lapissa, jossa pelkkiä rata- ja tiehankkeita on käynnissä tai suunnitteilla 1,6 miljardin markan edestä.

Lipponen muistutti Itä- ja Pohjois-Suomen yritysten investointi- ja kehittämisrahojen kasvaneen vuodesta 1998 lähes puolella vajaaseen 400 miljoonaan markkaan. Finveran lainoituksella ja takauksilla on puolestaan luotu 3000-4000 työpaikkaa vuosittain Itä- ja Pohjois-Suomeen.
-Rakennerahastojen edellisellä ohjelmakaudella opetusministeriö osallistui Lapin koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseen vajaalla 130 miljoonalla markalla. Puolustusministeriön talousarviossa on investointeja kuluvalle vuodelle pelkästään Kajaaniin yli 70 miljoonaa markkaa. Lapin ympäristökeskus työllistää vuosittain 300-400 henkilöä Lapin alueen ympäristötöihin, Lipponen luetteli.

Hän muistutti hallituksen osoittaneen kehysriihessä lisää varoja myös perinteiseen investointitukeen. Tavoitteena on niin ikään lisätä yritysrahoituksen vaikuttavuutta sekä yhdistellä aiempaa monipuolisemmin lainoja ja avustuksia sekä teknologia, riski- ja pääomarahoitusta. Ilmastostrategian yhteydessä päätettiin tukea kotimaisen energian kehittämistä. Maaseutupoliittista ohjelmaa hallitus käsittelee ensi viikolla.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.