Lipponen aikaistaisi EU:n seuraavaa uudistuskierrosta

Pääministeri Paavo Lipponen sanoo ymmärtävänsä hyvin, miksi Liettua on tyytymätön EU-komission suositukseen jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta ensi vuonna vain viiden muun Itä-Euroopan maan sekä Kyproksen kanssa.

Liettuan talousuudistukset ovat pääsemässä vauhtiin, eivätkä erot neuvotteluihin mukaan otettuun Viroon ole lopulta kovin suuria.
-On täysin perusteltua, että he korottavat ääntään tästä asiasta, niin täytyykin tehdä tullakseen kuulluksi, Lipponen sanoo.
Hän ei silti halua luvata Liettualle kaivattua pääsyä ensimmäiselle kierrokselle.

Esteenä ei ole Liettua, vaan EU:n kyvyttömyys sopia rakenteidensa uudistumisesta. Amsterdamin huippukokouksen päätös kytkeä yhteen tuleva laajentuminen, sekä päätökset komission koosta ja äänten painotuksista mutkistavat laajentumista. Samalla eräät EU-maat levittävät hakijoille harhaanjohtavaa tietoa, Lipponen syyttää.
-Liettuan hallituksella on sellainen käsitys, että Luxemburgin huippukokouksessa olisi mahdollista päättää ottaa unioniin enemmän maita. Eräät maat ovat antaneet sen kuvan, mutta käytännössä se ei ole mahdollista, Lipponen varoittaa.
-Olen sanonut heille, ettei pidä luulla, että ne jotka sanovat niin ovat tosissaan. Nyt on juuri päätetty laajentua viidellä maalla.

Nopeuttaakseen myös seuraavan jäsenjoukon tuloa Suomi olisi Lipposen mukaan valmis aikaistamaan seuraavaa kierrosta EU:n instituutioiden muutoksista.
-Pitäisi palata siihen mihin ei Amsterdamissa pystytty, ja avata tie 25-26 maan EU:lle, Lipponen toivoo, mutta myöntää, ettei siihen juuri nyt löydy poliittista tahtoa tai valmiutta kovin monesta EU-maasta.

Yleinen saamattomuus uhkaa lykätä myös itälaajentumista.
-Monet jotka puhuvat kaikkien mukaan ottamisen puolesta haluavat itse asiassa lykätä koko laajentumista, Lipponen sanoo.

Realistisempaa tässä tilanteessa olisi Lipposen mielestä aloittaa neuvottelut viiden maan ja Kyproksen kanssa, mutta rinnakkain tämän prosessin kanssa tukea muita hakijoita ja auttaa heidän valmistautumistaan.

Mikäli EU saa oman tonttinsa järjestykseen, voisi toinen ryhmä uusia jäseniä seurata ensimmäistä ryhmää hyvinkin pian, Lipponen toivoo. Hän on vakuuttanut Liettuan johdolle, että pelot laajentumisen pysähtymisestä ovat perusteettomia.
-Vakuutin heille, että EU on sitoutunut koko laajentumisprosessiin. Tämä on aivan eri asia kuin Naton laajentuminen, Lipponen sanoo.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat