Mainos

Lipeälampi pääkaupunkiseudun juomaveden uhkana

Helsinki ja muut pääkaupunkiseudun kaupungit vaativat, että pahamaineista Lievestuoreen lipeälampea ei saa tyhjentää Päijänteeseen.

Uunituore tutkimus osoittaa, että vanhan sellutehtaan liemet lainehtivat noin vuodessa Päijänteen pohjoispäästä siihen kohtaan järveä, josta pääkaupunkiseudun raakavesi otetaan.

Huuhtelukaan ei auta siinä vaiheessa kun Lievestuoreen lipeälampea ruvetaan tyhjentämään Vaajakoskeen ja sitä tietä Päijänteeseen. Uusimman selvityksen mukaan lampivesi järveen laskettaessa vastaa nykyaikaisen sellutehtaan puhdistamattoman valkaisujäteveden laatua. Vedenottamon kohdalla se on kuitenkin jo selvästi laimentunut.

Luvan selluliemien laskemiseen on antanut Keski-Suomen ympäristökeskus. Pääkaupunkiseudun vedenottajien mielestä moinen hanke on suojeluviranomaiselta huono merkki.

Vettä tuodaan etelään noin miljoonalle ihmiselle ja ylimääräisiä haitta-aineita ei raakaveteen haluta. Siksi pääkaupunkiseudun kaupungit ovat käynnistäneet oikeustaistelun lipeän torjumiseksi. Riidan ratkaisee vesiylioikeus vielä näillä lumilla.
(MTV3)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.