"Linux tulee valtaamaan kodin elektroniikan"

Linux-käyttöjärjestelmä hallitsee supertietokoneiden maailmaa ja se on elintärkeä palvelimien tominnalle. PCWorld-teknologiasivustolla ennustetaan nyt, että vuoden sisään Linux tulee loistamaan tabletkoneissa, älypuhelimissa ja televisioissa.

Esimerkiksi Taipein Computex-tietokonemesuilla esiteltiin useita Applen iPadin kaltaisia tabletkoneita. Näistä suurin osa käyttää Linuxiin pohjautuvaa Android-käyttöjärjestelmää tai Meegoa.

Steven J Vaughan-Nichols kirjoittaa uskovansa, että iPad tulee pysymään huipulla. Hän kuitenkin huomauttaa, että iPad on melko kallis ja siitä puuttuu Flash-tuki. Tämä puolestaan antaa Linuxiin pohjautuville tabletkoneille tilaa markkinoiden voittamiseen.

Älypuhelimissa puolestaan Linuxiin pohjautuvien, etupäässä Android -käyttöjärjestelmää käyttävien, kännyköiden maailmanlaajuisen osuuden arvioidaan kasvavan 33 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Kasvussa Linuxiin pohjautuvien älypuhelimien osuus tulisi siis pieksemään kaikki muut.

Vaughan-Nichols vertaa tilannetta jälleen Appleen. IPhone-älypuhelin on hyvä, mutta sekin on kallis. Linuxiin pohjautuvat käyttöjärjestelmät ovat puolestaan edullisia ja helposti muokattavia. Symbianin puolestaan ennustetaan jäävän pysyvään laskuun.

Televisioiden ja muiden viihde-elektroniikkalaitteiden parissa Linuxille povataan myös valoisaa tulevaisuutta. Mm. IBM, Samsung Electronics ja Texas Instruments ovat esitelleet Linaro-järjestön. Linaro auttaa Androidin, MeeGon ja Ubuntun parissa työskenteleviä Linux-kehittäjiä työskentelemään televisioiden, tabletkoneiden, älypuhelimien ja minitietokoneiden järjestelmien kehittämiseksi.

Vaughan-Nicholsin mukaan kaikki edellä mainittu huomioiden on vain järkevää ajatella, että tulemme näkemään Linuxin valtavan kasvun kuluttajatuotteissa. PC-koneiden sijaan tietotekniikan kehityksen painopiste etenee nyt erilaisissa kuluttajalaitteissa ja tässä uudessa maailmassa Linux tulee näyttämään tietä, hän kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat