Linus Torvaldsille Millennium-palkinto

Suomalainen Linus Torvalds ja japanilainen Shinya Yamanaka saavat Millennium-teknologiapalkinnot. Pääpalkinnon voittaja kerrotaan kuitenkin vasta kesäkuussa.

Palkinnot myöntävän Tekniikan Akatemian mukaan Torvalds palkitaan osuudestaan avoimeen lähdekoodiin perustuvan Linux-käyttöjärjestelmän kehittämisessä. Avoin tietokoneiden käyttöjärjestelmä antaa mahdollisuuden käyttäjille kehittää järjestelmää edelleen.

– Linuxin todellinen merkitys on siinä, että ihmiset ja yritykset voivat vapaasti rakentaa sen päälle omia ohjelmiaan, Torvalds arvioi.

Yamanaka on kehittänyt uuden menetelmän tuottaa kantasoluja käyttämättä poliittisesti kiistanalaisia alkion kantasoluja. Tekniikan Akatemia perustelee Yamanakan palkitsemista sillä, että hänen menetelmiensä avulla voidaan ehkä jonakin päivänä hoitaa vakavia sairauksia kuten syöpää, diabetesta ja Alzheimerin tautia.

Alkion kantasolut ovat kiistanalaisia, koska niiden käyttöä on vastustettu uskonnollisin perustein.

Millennium-palkinnon myöntävän Tekniikan Akatemian ovat perustaneet suomalainen elinkeinoelämä ja valtio. Palkintosumma on yhteensä yli miljoona euroa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat