Lintujen kevätmuutto tyssäsi kylmään jaksoon

Kylmä kevät on pysäyttänyt lintujen kevätmuuton lähes täysin.

BirdLife Suomesta kerrotaan, että viime viikkoina lintuja ei ole tullut maahan käytännössä lainkaan.

Kun helmi-maaliskuun vaihteessa oli leudompaa, maahan saapui pari töyhtöhyyppää, parikymmentä kiurua ja jonkin verran uuttukyyhkyjä ja mustavariksia. Sen jälkeen lisää muuttajia on tullut hyvin niukasti.

BirdLife Suomen tiedottaja Jan Södersvedin mukaan muuttolinnuilla ei ole ollut minkäänlaisia paineita lähteä liikkeelle vielä, kun Keski-Euroopassakin on ollut poikkeuksellisen kylmää. Muuton käynnistyminen kunnolla edellyttää sään muutosta lähtöalueilla.

– Kun säätyyppi lopulta muuttuu, siellä on todennäköisesti melkoinen muuttolintujen ryntäys tulossa.

Otollisen muuttosään koittaessa luvassa on Södersvedin mukaan heti sadoittain kiuruja, töyhtöhyyppiä, rastaita ja peippoja.

Södersvedin mukaan lintujen pesinnän mahdollisesta viivästymisestä on turha kantaa huolta. Linnut aloittavat harvoin muutenkaan pesintää heti saavuttuaan.

Kesäkuu tuo viimeiset

Kevätmuuton huippuaikaa on huhtikuun loppu. Takatalvi voi kuitenkin vielä huhtikuussakin aiheuttaa muuttolintujen pakomuuttoa. Herkimpiä pakenijoita ovat rastaat, mutta myös töyhtöhyypät ja kiurut saattavat lähteä takaisin päin kurjan sään yllättäessä.

Yksilömäärissä muuttolintuja saapuu eniten toukokuussa, joka on arktikan eli pohjoisen arktisille alueille muuttavien hanhien, vesilintujen ja kahlaajien näyttävän muuton aikaa.

Myöhäisiin toukokuun muuttajiin kuuluvat myös muun muassa kerttuset, siepot ja muut pienet hyönteissyöjälinnut. Vihoviimeisenä vasta kesäkuun puolella saapuu kaukana Kaakkois-Aasiassa talvehtiva lapinuunilintu.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat