Mainos

Lintuja hätistellään kiitoteiltä Suomessa

Finnairin matkustajakone nousee ilmaan Helsinki-Vantaan lentokentän uudelta kiitoradalta 3. heinäkuuta 2007. Kuva: Lehtikuva

New Yorkissa eilen sattunut lentoturma on herättänyt kysymyksiä lentoliikenteen arvaamattomista riskeistä. Matkustajakone teki onnistuneen pakkolaskun Hudson-jokeen sen jälkeen, kun kone ilmeisesti törmäsi suurehkoon lintuparveen.

Finavian laatu- ja turvallisuusjohtaja Janne Enarvi rauhoittelee suomalaismatkustajia lintuparvien uhasta. Hän pitää New Yorkin turman kaltaista tilannetta hyvin harvinaisena.

- Valitettavasti meillä on lintuja ilmassa, eikä niitä pystytä aina havaitsemaan tai hätistämään. Harvoin linnut kuitenkaan haittaavat tässä määrin, että moottorit sammuvat ja kone joutuu tekemään pakkolaskun, Enarvi sanoo.

New Yorkin lentoturman syyn tutkinta on vielä kesken, mutta vahvasti epäillään, että kone törmäsi lintuparveen, joka tukahdutti koneen molemmat turbiinit.

- Ihan yhdestä linnusta ei seuraa tällaista, ja iskun on täytynyt olla kohtuullisen yhtäaikainen moottoreihin, koska lentokoneen suoritusarvot ovat sellaiset, että ne pystyvät nousemaan ilmaan yhdelläkin moottorilla, Enarvi sanoo.

Yhdysvaltain onnettomuustutkintakeskus lähettää New Yorkiin 20-jäsenisen tutkimusryhmän, jonka tarkoituksena on selvittää viimeöisen lentoturman syitä.

Suuret parvet voivat olla vaarallisia

Suomessa lentokenttien läheisyydessä olevia lintuparvia kartoitetaan jatkuvasti ja ne tiedetään suhteellisen hyvin.

- Jos lähdön yhteydessä havaitaan suurempi parvi kiitotien läheisyydessä, niin koneelle ei anneta lähtölupaa ennen kuin linnut on hätistelty pois, Enarvi kertoo.

Luonnon aiheuttamiin pikku harmeihin lentoliikenteelle on törmätty meilläkin. Esimerkiksi Ahvenanmaan lentokentällä on erityisen paljon ongelmia lintujen kanssa.

Eri puolilla Suomea on nähty myös teerien parveilevan soidinaikanaan kiitoradalla, ja pohjoisessa puolestaan porot saattavat käyskennellä lentokentillä.

Lue lisää New Yorkin eilisestä ihmepelastumisesta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.