Mainos

Lintuinfluenssariski kasvaa Suomessa

Siipikarja on pidettävä sisätiloissa maaliskuusta toukokuun loppuun. Määräykset koskevat kaikkia tarhattavia lintuja.

Lintuinfluenssan riski Suomessakin on kasvanut Britannian tautitapauksen vuoksi, arvioidaan maa- ja metsätalousministeriössä. Ministeriö määräsi tänään, että siipikarja on pidettävä sisätiloissa lintujen kevätmuuton ajan maaliskuun alusta toukokuun loppuun.

- Riski on kasvanut sen vuoksi, että tauti ilmeni Britanniassa Pohjanmeren rannalla eli alueella, jossa merkittävä osa Suomeen muuttavista vesilinnuista talvehtii, kertoo osastopäällikkö Matti Aho maa- ja metsätalousministeriöstä.

Euroopasta on tavattu lintuinfluenssavirusta kolmelta siipikarjatilalta. Britannian lisäksi tautia on havaittu Unkarista.

EU:n komissio on Ahon mukaan korostanut, että kaikkien maiden on arvioitava riskiä jatkuvasti. Uuden epidemian syntymistä Euroopassa ei voida ministeriön mukaan sulkea pois.

Määräykset koskevat koko maata

Viime vuodesta poiketen ministeriö ei määrittele erikseen kuntia, joissa lintuinfluenssariski olisi suurempi muihin kuntiin verrattuna. Samat vaatimukset koskevat koko maata.

Siipikarjaa koskevat määräykset koskevat kaikkia tarhattavia lintuja, myös omaan käyttöön pidettävää siipikarjaa sekä luomutuotantoa harjoittavia tiloja.

Ministeriön mukaan siipikarjaa voi pitää ulkona esimerkiksi katetussa verkkotarhassa, jos tilalla ei samaan aikaan pidetä sekä tarhattuja vesilintuja - hanhia, ankkoja tai sorsia - ja kaupalliseen lihan- tai munantuotantoon tarkoitettua muuta siipikarjaa. Näissä tapauksissa lintujen ulkonapidosta on ilmoitettava kunnaneläinlääkärille ennen lintujen uloslaskemista.

- Meille on oleellista se, että eläinlääkintäviranomaiset tietävät ne paikat, joissa eläinsuojelusyistä eläimiä aiotaan pitää ulkona, Aho korostaa. Kunnaneläinlääkäri voi tarvittaessa tarkastaa, että ulkotarhan suojaus on riittävä.

Siipikarjaa pitävän on ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan poikkeavaa kuolleisuutta, lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita tai muutoksia tuotannossa. Veden ja rehun kulutuksen tai munantuotannon pieneneminen voivat olla merkkejä lintuinfluenssatartunnasta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.