Mainos

Lintuinfluenssaa vastaan taistellaan ympäri maailmaa

Aasiassa viranomaiset ovat aloittaneet siipikarjan joukkoteurastukset, Saksassa taistoon on otettu mukaan armeija. Britanniassa hallitus vakuuttaa valmiussuunnitelmiensa olevan kunnossa.

Taistelu lintuinfluenssaa vastaan jatkuu ympäri maailman. Aasiassa viranomaiset ovat aloittaneet siipikarjan joukkoteurastukset, Saksassa taistoon on otettu mukaan armeija ja Britanniassa hallitus vakuuttaa valmiussuunnitelmiensa olevan kunnossa. Itäisessä Euroopassa on kerrottu useista uusista tautiesiintymistä.

Intiassa viranomaiset ovat ryhtyneet teurastamaan satojatuhansia lintuja taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Viranomaisten mukaan lintuinfluenssatilanne on kuitenkin hallinnassa. Valtion terveyspalvelujen johtaja T.P. Doke sanoo, että tuhansia lintuja on jo tapettu ja kananmunia tuhottu. Intian terveysministeri on arvioinut aiemmin, että Intia joutuu teurastamaan jopa puoli miljoonaa lintua. Liki 30 ihmistä on testattu H5N1-virusepäilyn takia.

Nepal ja Pakistan ovat ilmoittaneet kieltäneensä siipikarjan tuonnin Intiasta.

Myös Indonesiassa on tehostettu lintujen joukkoteurastuksia ja taudin testauksia.

Egyptissä puolestaan on jouduttu sulkemaan Kairon eläintarha ja seitsemän muuta eläintarhaa lintuinfluenssan takia.

Osa EU-maista harkitsee siipikarjan rokottamista lintuinfluenssaa vastaan. Suurin osa tänään Brysselissä koolla olevista EU:n maatalousministeristä kuitenkin torjuu rokotuksen.

Uusia tartuntoja Euroopassa

Britanniassa hallitus vakuuttaa, että sen valmiussuunnitelmat ovat kunnossa taudin varalta. Viikonvaihteessa ympäri saarivaltakuntaa löydettiin yhdeksän joutsenta, joiden epäillään saaneen taudin vaarallisen H5N1-muodon. Toistaiseksi testit eivät ole vielä vahvistaneet asiaa, mutta viranomaisten mukaan kokeita jatketaan.

Saksassa taudin vastaisessa taistelussa on otettu käyttöön jo armeija. Rügenin saarelle on lähetetty 250 sotilasta keräämään lintuinfluenssaan kuolleita lintuja. Saaren linnuissa on tähän mennessä havaittu kymmeniä tautitapauksia.

Bosnia on kertonut maan ensimmäisistä tautiesiintymistä. Kahden joutsenen on todettu kuolleen H5-tyypin lintuinfluenssaan, ja linnuista otettuja näytteitä on lähetetty jatkotutkimuksiin Britanniaan. Bulgariassa ja Unkarissa viranomaiset kertoivat tautiin menehtyneen lisää joutsenia.

Ainakin 11 maata on raportoinut lintuinfluenssatapauksista kolmen viime viikon aikana. Vuodesta 2003 lähtien taudin on saanut 171 ihmistä. Heistä 93 on kuollut.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

(Yhdeksän uutiset 20.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.