Mainos

Lintuinfluenssaa myös Tiibetissä

Myös Thaimaassa on havaittu lisää lintuinfluenssatartuntoja.

-

Aasiassa riehuvaa lintuinfluenssaa on havaittu jo syrjäisessä Tiibetissä. Kiinan maatalousministeriö kertoo, että H5N1-virusta on tavattu Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa.

Virustartunnat ovat levinneet myös muualla Aasiassa: Kiina on kertonut tänään kahdesta uudesta tapauksesta ja Thaimaassakin tautia on havaittu uudelleen kahdeksalla alueella.

Viruksen löytyminen Tiibetistä antoi lisää pontta Etelä-Aasian maiden yhteistyöjärjestön SAARC:n kokoukselle, jossa pohdittiin yhteisiä toimia tautia vastaan. Kokouksessa maat vaativat siipikarjatuotteiden tuonnin keskeyttämistä järjestön jäsenmaihin.

Intiassa järjestettävään hätäkokoukseen osallistui seitsemän SAARC-maan terveys- ja maatalousviranomaisia sekä YK:n edustajia. SAARC:iin kuuluvat Intia, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Bhutan ja Malediivit.

Uudet tautitapaukset Thaimaassa murskasivat viranomaisten toiveet saada maa julistetuksi viruksesta vapaaksi. Thaimaa suunnitteli jo julistavansa virusepidemian voitetuksi helmikuun loppuun mennessä, vaikka Maailman terveysjärjestö WHO varoittelikin tämän olevan liian aikaista.

Thaimaan apulaismaatalousministerin Newin Chidchopin mukaan H5N1-virusta on jälleen tavattu taistelukukoilla kahdeksan maakunnan alueelta. Näillä alueilla on jo ensimmäisen tautiaallon aikana teurastettu tautiin sairastunutta siipikarjaa.

YK:n alaisen elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan kestää kuukausia tai jopa vuosia ennen kuin voidaan olla varmoja, ettei H5N1-virus ole enää uhka. Tautia on löydetty kahdeksasta Aasian maassa, ja siihen on tähän mennessä kuollut 20 ihmistä.

Leopardi kuoli tautiin

Thaiviranomaisten mukaan lintuinfluenssaan on kuollut myös harvinainen puuleopardi. Eläimelle tehdyt kokeet vahvistivat, että lähellä Bangkokia olevassa eläintarhassa pidetty eläin kuoli H5N1-virukseen.

- Epäilemme, että se on saattanut syödä saastunutta kananlihaa, ympäristöministeri Prapat Panyachatraksa sanoo.

Leopardi kuoli 27. tammikuuta kärsittyään sitä ennen hengityselinvaikeuksista. Samassa eläintarhassa oleva tiikeri puolestaan on toipumassa viruksesta, Prapat kertoi.

(MTV3-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.