Mainos

Lintuinfluenssa levinnyt yli Uralin

Lintuinfluenssa on levinnyt Venäjän Euroopan-puoleiseen osaan, Kalmukiaan. EU on kieltänyt siipikarjan tuonnin Aasiasta, Venäjältä ja Kazakstanista.

Venäjän kuluttaja-asiainvirasto on kertonut tänään verkkosivuillaan, että lintuinfluenssa on levinnyt Venäjän Euroopan-puoleiseen osaan Kalmukiaan.

Viraston mukaan tautia oli tavattu kesyistä hanhista ja kuolleista vesilinnuista Juzhnyn suojelualueella. Kyse ei ole joukkokuolemista. Aiemmin maan eläinlääkintäviranomaiset sanoivat, että Kalmukian lintukuolemat olisi aiheuttanut loistauti.

Venäjän viranomaiset ovat kertoneet aiemmin lintuinfluenssan aiheuttamista lintukuolemista useilla alueilla Siperiassa, missä on myös teurastettu siipikarjaa taudin pysäyttämiseksi. Taudin on varoitettu saattavan kulkeutua Länsi-Eurooppaan muuttolintujen mukana, ja Venäjä aikaisti linnunmetsästyskauttaan torjuakseen taudin leviämistä.

Huoli lintuinfluenssan leviämisestä on saanut useat Euroopan maat varautumaan tautiin, ja EU on kieltänyt siipikarjatuotteiden tuonnin Aasian lisäksi Venäjältä ja Kazakstanista.

Länsi-Eurooppa varuillaan

Ruotsissa siipikarjatilojen tarkastuksia tiivistetään ja villilinnuista otetaan virusnäytteitä taudin toteamiseksi. Siipikarjan sulkemista sisätiloihin ei vaadita, koska Venäjän muuttolintujen reitit eivät kulje Ruotsin yli, kertoi eläinlääkäri Pia Gustavsson Ruotsin radiolle.

Saksassa taivasalla oleva siipikarja pitää siirtää sisätiloihin syyskuun alusta ankkoja ja hanhia lukuunottamatta.

- Lintuinfluenssan leviäminen muuttolintujen mukana on epätodennäköistä -- muuttoreitit huomioiden, arvioi maatalous- ja kuluttaja-asiainministeri Renate Künast.

Suurempana riskinä Künast piti laitonta kansainvälistä lintukauppaa, minkä takia valvontaa raja-asemilla on kiristetty.

Hollannissa ulkona oleva siipikarja on käsketty siirtää sisätiloihin maanantaihin mennessä. Neljännes maan siipikarjasta jouduttiin lopettamaan toissa vuonna lintuinfluenssan vuoksi. Sen aiheuttaja oli eri virus kuin nyt Aasiasta Venäjälle levinnyt H5N1-tyyppi.

Pandemia pelottaa

Aasiassa viruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut noin 60 ihmistä. Kaikki saivat taudin oltuaan tekemisissä siivekkäiden kanssa.

Terveysviranomaiset pelkäävät maailmanlaajuista influenssa-aaltoa, jos virus muuntautuu kykeneväksi tarttumaan ihmisestä ihmiseen. Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut, ettei maailmalla kyetä valmistamaan tarpeeksi sellaista rokotetta, joka tehoaisi uuteen influenssavirukseen, jos pandemia puhkeaisi.

Tavanomaiseen influenssaan kuolee 250 000-500 000 ihmistä vuosittain.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.