Mainos

Lintuasiantuntija: Ilotulitukset tai valot todennäköisin syy joukkokuolemiin

Suomalaisasiantuntija pitää ilotulitusta tai jotain muuta yllättävää häiriötä todennäköisimpänä syynä arvoituksellisiin lintukuolemiin Yhdysvalloissa ja Ruotsissa.

Birdlife Suomen suojelu- ja tutkimusjohtaja Teemu Lehtiniemi arvioi, että suuret yöpymäparvet ovat voineet häiriintyä äänistä keskellä yötä. Lentäessään paniikissa yöpymispaikastaan ne ovat saattaneet kuolla törmättyään taloihin, autoihin ja teihin.

- Normaalisti linnut eivät keskellä yötä pimeässä lennä. Jos yöpymäparvi joutuu lähtemään yöpymäkohteesta, se paniikinomaisesti lentelee ja saattaa törmäillä rakennuksiin ja häikäistyä vaikkapa autojen valoista.

Lehtinimen mukaan on yleisesti tiedossa, että linnut saattavat öisin kuolla esimerkiksi majakan valoihin.

- Tässä voi olla kyse samantyyppisestä ilmiöstä.

Linnuista tarvitaan näytteitä

Monet lintulajit yöpyvät Lehtiniemen mukaan valtavan suurissa parvissa. Usea tuhatkin lintua voi olla yhdestä parvesta vain pieni osa.

Lehtiniemi toivoo, että lintukuolemien syy saadaan selville mahdollisimman pian.

- Näistä pitäisi saada mahdollisimman pian näytteitä. Aina jos löytyy paljon kuolleita lintuja, mieleen tulee myös, että taustalla olisi myrkytys. Amerikassa sitä ilmeisesti ollaan tutkittu, eikä myrkkyjäämiä ole löytynyt.

Kuolleita lintuja löydettiin yöllä kadulta Ruotsissa Falköpingissä. Yhdysvaltojen eteläosissa on sattunut viikon sisällä jo kaksi selittämätöntä lintujen joukkokuolemaa.

Ruotsalaiset Sebastian Djurberg ja Alexander Engström ovat kuvanneet lintuja Falköpingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.