Mainos

Linnut eivät anna viileän sään häiritä kevätmuuttoa

Lintujen kevätmuutto on edennyt tasaisesti korkeapaineisesta ja kylmästä säästä huolimatta. Lintuharrastajajärjestö BirdLife Suomen lintutilannekatsauksen mukaan viime päivinä on saapunut erityisesti hyönteissyöjiä.

Hyönteissyöjälajien muuttomatka ennen Suomeen saapumista on kestänyt useita kuukausia. Suurin osa niistä talvehtii Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jopa 7000 kilometrin päässä pesimäalueista.

Pajulinnun kymmenen miljoonan parin pesimäkannasta jo varsin suuri osa on saavuttanut pesimäalueensa. Pajulintu on Suomen runsain pesimälaji. Myös keltavästäräkkejä, haara- ja räystäspääskyjä, leppälintuja, hernekerttuja ja sirittäjiä on saapunut runsaasti. Ensimmäiset satakieletkin ovat löytäneet tiensä eteläiseen Suomeen, ja pääjoukkoja odotellaan ensi viikon aikana.

Viikonlopun aikana myös mustavalkeiden kirjosieppojen määrä lisääntyi. Etelä-Suomessa kirjosiepolle on jo myöhäistä asettaa pönttöä, sillä koiraat ovat jo vallanneet reviirit. Keski- ja Pohjois-Suomessa pöntön ehtii vielä laittaa.

Joidenkin pikkulintulajien munat ovat jo kuoriutuneet. Ainakin varpusten, kottaraisten ja rastaiden kuoriutuneista poikasista on tehty havaintoja.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.